Volonteri Medicinskog fakulteta: Kada krenemo raditi ostavimo strah kući

Studenti četvrte, pete i šeste godine Medicinskog fakulteta Univerzitetat u Sarajevu potpisali su volonterske ugovore sa Domovima zdravlja Kantona Sarajevo te na taj način pomažu svojim starijim kolegama u doba pandemije koronavirusa.

Jučer su na BHT u emisiji Jutro za sve razgvarali sa dva studenta medicine koji volontiraju u DZ Vrazova i Stari Grad, Edin Maslo i Faruk Osmankadić.

Obojica su složni u ocjeni da je sve veći broj ljekara i medicinskog osoblja na bolovanjima zbog širenja zaraze.

Prvo iskustvo nije nimalo lako, kazao je Maslo.

Mogu reći evo ušli smo u taj treći val pandemije. Pokušavamo pomoći kolegama koliko možemo. Sve ih je više zaraženo u sektoru porodične medicine.

Volonteri medicinskog fakulteta rade sa doktorima porodične medicine, i u prvoj smjeni obično počinju oko 7:00, a završavaju do 14:00.

Kad krenemo ovamo strah ostavimo kući, naši najmilije se više plaše od nas. Kad dođemo ovdje ima toliko posla da nema vremena za strah. Kolege su donekle optimistični, jer znamo da ćemo ovo sve privesti kraju

Govoreći o mjerama koje su trenutno na snazi oni su kazali kako nisu kompetenti da govore o tome, ali mole građane da budu odgovorniji.

Ako nadležni nisu u mogućnost odgovoriti zadatku zaomlio bih građane da budu odgovorniji. Oni koji su u izolaciju molim da ne dolazite. Maksimalno ulažemo napora da odgovorimo svima na telefon. Svi koji su u izolaciji ugrožavaju nas i ostale ako dolaze ovdje, kazao je Maslo.

Faruk Osmankadić, također student Medicinskog fakulteta u Sarajevu kaže da je u svim domovima zdravlja veliki priliv pacijenata.

Pune se kapacitet i ljekari bivaju zaraženi. Mi dosta možemo pomoći. U sklopu uovog projekta volontira oko 75 studenta. Nekoliko njih je moralo otkazati ugovore.

Trenutno smo u razgovoru za otpisivanje dodatnih ugovora sa volonterima, kazao je Osmankadić.

Dakle volonteri mogu biti studenti četvrte, pete i šeste godine mogu biti volonteri. Šesta godina naravno ima prednost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79