Volonteri s dna i obala Malog Plivskog jezera prikupili 220 kg plastike, metala i papirne ambalaže

Organizatori i sudionici ekoloških akcija upozoravaju da Veliko i Malo Plivsko jezero čine jedinstveni biodiverzitet u Bosni i Hercegovini te da je njihov prirodni i turistički kapacitet veoma značajan, ne samo za obližnje Jajce, od kojeg su udaljeni tek oko 5 km, već i za cijelu regiju srednje Bosne, pa i šire.

Posebno ih brine velika količina čvrstog otpada, koji se ne može prirodno razgraditi i stoga predstavlja trajnu prijetnju za okoliš i zdravlje ljudi i životinja.

“Zagađeni neće nikome koristiti”, poručuje Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna, čovjek koji se desetljećima bavi ronjenjem, a protekle tri godine sa svojim timom aktivno sudjeluje u velikoj eko akciji Ožujskog piva “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”.

Malo Plivsko jezero iznimne ljepote dugo je oko kilometar, a široko oko 430 metara. U posljednju veliku akciju čišćenja provedenu na ovom području uključili su se 25 ronilaca RK Bosna, 15 ronilaca GSS-a Jajce, kao i 20 volontera.

“Nažalost, prirodni biser kojim se ovo područje ponosi ponovo je iznjedrio otpad. Oko 220 kg plastične, metalne i papirne ambalaže te drugog čvrstog otpada u 70-ak vreća prikupljeno je i odvezeno na reciklažu u nadi da se ubuduće nećemo susretati sa ovakvim šokantnim stanjem na dnu i oko jezera koje nastanjuje jedinstveni biljni i životinjski svijet, a ima veliki značaj za razvoj sportskog ribolova i turizma”, priopćili su organizatori.

S ciljem vizualizacije količine ovog otpada, ako se uzme u obzir prosječna težina jedne plastične boce ili limenke, što je vrlo česta vrsta otpada koju aktivisti prikupljaju, dobije se rezultat da bi 220 kg otpada činilo više od 7.300 praznih plastičnih boca ili blizu 14.700 praznih limenki od pola litra, dodaje se u priopćenju.

“Cilj naših akcija nije samo očistiti rijeke i jezera u BiH već podići svijest svih koji uživaju u prirodi da bacanje bilo kakvog otpada ne smije biti opcija, a kamoli navika”, ističu iz kompanije Molson Coors BH, koja aktivno podržava akcije čišćenja i alarmira na brigu o svojoj zemlji.

Samo u ovoj godini pod njihovim pokroviteljstvom čistilo se na sedam lokacija širom Bosne i Hercegovine, a nastavak ljetne sezone će donijeti i nove ekoakcije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79