Vozač “Klasa” otkrio šta se dešava u firmi: Direktor nam je rekao “Svima vam je suspenzija, doviđenja i prijatno”

Potaknuti trenutnom situacijom na terenu u kojoj možemo svjedočiti da je evidentan nedostatak Klasovih proizvoda na policama u sarajevskim prodavnicama, prije nekoliko dana razgoavarali smo sa Ethemom Numićem, direktorom razvoja za upravljanje brendovima i marketinga AS holdinga.

U razgovoru za Source portal Numić je kazao da se u Klasu trenutno vrši ‘prestruktuiranje’ , pogotovo u organizacijskoj i distributivnoj mreži, te da se uvodi se modernija infrasturktura od prodajne do distributivne. U toku toga dolazi do malih zastoja kao što je sada slučaj, naveo je Numić u svojoj izjavi.

Ostatak njegovog komentara možete pročitati u članku ispod.

Šta se dešava u kompaniji Klas: Radnici protestuju, kamioni parkirani?

Nakon ovog teksta Source redakciji obratio se, kako nam se sam predstavio, jedan od vozača Klasa (identitet poznat redakciji portala), koji je navodno učestvovao u protestima radnika ove kompanije 22. jula ove godine, o čemu su pisali sarajevski mediji. U izjavi za Source naveo je da se od tog datuma sa još 17 kolega, vozača, nalazi pod suspenzijom.

U nastavku pročitajte njegovu stranu priče:

“O tim novim sistemima i stvarima koje su oni naveli kao razlog, za koje smatram da su preizašli iz ove situacije, vjerujem da bi svi mi bili ranije obavješteni i znali bismo neke osnovne ciljeve tog projekta. Taj dan se zaista desila blokada zbog našeg nezadvoljstva, prije svega zbog plate koja je četiri, pet mjeseci unazad smanjena, bar što tiče tog stimulativnog dijela. Pa je tako plata koja je bila 1.100 KM, spala na na 780, 800 KM”, govori naš sagovornik.

Ističe da je svaka uprava u Klasu pokušavala da ukine dio tzv. ‘fiksne stimulacije’. Riječ je o dijelu plate koji se davao radnicima na osnovu realizovane prodaje na terenu na mjesečnom nivou.

“Ne znamo kroz koje načine je ova uprava uspjela doći do toga da taj dio prikažu kao nešto što mi ne bi trebali da dobijamo i da naša plata bude nekih 750 maraka. Plate u Klasu su inače male i svi se žale pa i Sindikat, kojem smo se mi obratili povodom novonastale situacije i koji je nakon svega preuzeo ovaj naš slučaj, ali do sada nam nikako nisu pomogli. Oni u ovom slučaju igraju igru za poslodavca” priča sagovornik Sourcea.

Prema njegovim riječima posebno nezadvoljstvo među radnicima vlada zbog slobodnih dana i godišnjih odmora.

“Mi odmaramo svakih 26 dana. Znači u ‘cugu’ radimo 26 dana bez odmora. Imamo ogromne probleme sa godišnjim odmorima. Naprimjer ja sam u jednom mjesecu dobio četiri slobodna dana, da bi tek u drugom mjesecu dobio još dva dana godišnjeg odmora. Znači ne možemo zakonski da dobijemo deset dana godišnjih odmora koje bismo trebali uzimati kada mi to želimo”.

Osvrnuo se i na dešavanja ispred kompanije Klas koja su se dogodila 22. jula.

“To jutro smo mi dali znak upozorenja. Uredno smo natovarili robu, ugasili smo kamione i pokušali dobiti bilo kakav odgovor iz uprave o problemima u kojima smo se našli. Čekali smo dva i pol sata, ali niko nam se nije obratio. Tako razočarani i puni nezadovoljstva, upalili smo kamione i pokušali krenuti preko kapije. Međutim po nalogu direktora Madžida Avdagića kapije su nam zatvorene i blokirali su nam izlaz. Rekao nam je da možemo razdužiti robu i da možemo preko kapije, ali bez kamiona i da će nam u protivnom zvati policiju ako ne napustimo krug firme. Tu smo bili do nekih 13 sati, kada je jedan od naših kolega otišao na sastanak sa direktorom. Prema njegovim riječima, Avdagić je bio izričit da su svi vozači koji su bili učesnici protesta suspendovani. ‘Svima vam je suspenzija, doviđenja i prijatno’, rekao je samo direktor Madžid. Taj dan u poslijepodnevnim satima došlo je do različitih lobiranja, da vozači koji su dobili suspenziju dođu i firmu na razgovor, daju svoje izjave, kako bismo se vratili što prije na posao. Većina nas nije bila za takav korak, pa su stizale i prijetnje u vidu da će i čalnovi porodica od vozača koji su eventualno zaposleni u Klasu snositi sankcije, da im se neće produžiti ugovori i razna druga manipulisanja”, zaključio je za kraj razgovora naš sagovornik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79