Vozač koji je usmrtio dječaka Alija Bečića iz Sarajeva će biti pušten na slobodu!

Usvojen je prijedlog advokata Omara Mehmedbašića da se vozač kamiona koji je u Nedžarićima usmrtio 11- godišnjaka, pusti na slobodu.

Ovo je on potvrdio da Dnevni avaz.

Kazao je da su roditelji dječaka izjavili da su saglasni, te da su pomagali njegovoj nepokretnoj supruzi.

Učenici i profesori oprostili se od Alija Bečića: Muk, tišina, tuga i bol

“Porodica nastradalog dječaka je u Tužilaštvu izjavila da su saglasni da vozač bude pušten na slobodu. Roditelji dječaka su humano postupili. Pomagali su njegovoj nepokretnoj supruzi dok je on bio u pritvoru“, kazao je advokat Mehmedbašić.

Dječaka Alija Bečića kamion je udario 9. decembra u blizini Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Nedžarićima, a preminuo je na KCUS-u usljed zadobivenih povreda.

Građani Sarajeva su druge noći organizirali proteste kivni zbog ulice koja vodi prema školi jer je bila slabo osvijetljena.

Tražili su i da inspekcija izađe na teren zbog privatnih ograda koje su zauzimale trotoar.

Sastanak Vijeća roditelja Osnovne škole “Aleksa Šantić“ sa načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem i predstavnicima Službe za urbanizam stambene, imovinsko – pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina na kojem je razgovarano o prijedlozima za poboljšanje sigurnosti učenika u saobraćaju, na njihovom putu od kuće do škole, održan je 17. u ovom mjesecu.

Razgovarano je o brojnim aspektima i problemima u vezi sa sigurnosti prilaza školi “Aleksa Šantić“, u blizini koje se 09.12.2021. godine dogodila nesreća.

U toku sastanka dogovoreno je da se u okviru mogućnosti Općine krene u provođenje mjera kako bi se sigurnost prilaska školi podigla na veći nivo.

Prije svega Općina će kroz prijedlog budžeta za 2022. godinu izdvojiti sredstva za zamjenu svih rasvjetnih tijela novom LED rasvjetom u okolnim ulicama, te će se odmah nakon usvajanja budžeta pristupiti javnoj nabavci, kako bi se u ulicama u blizini škole zamjenila postojeća rasvjetna tijela jačom LED rasvjetom.

Dječak Ali ispraćen na bolji svijet: Njegovi školski drugari napisali emotivno pismo od kojeg suze same idu

Također, je dogovoreno da se postave novi stubovi, na mjestima gdje to bude moguće i ukoliko se riješe imovinsko – pravni odnosi tj. dobije saglasnost za postavljanje stubova.

Osim toga uz saglasnost škole, već od drugog polugodišta bit će otvoren drugi prilaz školi iz još jedne ulice, čime će se omogućiti prilazak školi iz ulice koja ima bolje sigurnosne karakteristike.

Na sastanku je također konstatovano da dugoročno treba raditi na svim pristupnim ulicama, kako bi se one dovele u uslove kakvi su predviđeni regulacionim planom. To je posao koji prvenstveno zahtjeva rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, te će se u to krenuti sa početkom naredne godine.

Osim toga, razgovaralo se i o rješavanju pitanja parkinga za uposlenike škole, za šta je usaglašena mogućnost izgradnje takvog parkinga unutar školskog dvorišta, gdje će Općina finansirati njegovu izgradnju.

Posljednji oproštaj od našeg Alija: Zauvijek tvoj VI-1

Razgovarano je i o postavljanju širokih ležećih policajaca na svim saobraćajnicama u blizini škole, gdje će nakon dostavljanja prijedloga lokacija od strane Vijeća roditelja, općinska Služba za investicije pripremiti i preuzeti izvođenje tih radova.

Za dio problema koji se tiču regulacije putem Ministarstva saobraćaja KS, škola i Općina uputit će zahtjev prema nadležnom Ministarstvu za dodatnu regualciju saobraćaja u toj zoni, kao i zahtjeve za pojačanje kontrole, nadzora u blizini škola od strane policije, naročito za nepropisno parkirana vozila u blizini škola.

Predstavnici Vijeća roditelja održali su sastanak i sa kolegijem Općinskog vijeća, gdje je dogovoreno da jedna od tačaka dnevnog reda naredne sjednice Vijeća, bude i informacija o stanju sigurnosti na prilazima Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”.

Efendija Velić nakon smrti malenog Alija: Pretužni smo zbog djece koja ovako stradaju u našoj surovoj realnosti

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79