Vozač vrijeđao osobu sa invaliditetom, odbio da joj spusti rampu, putnici šokirani

Pojedini putnici novosadskog gradskog prevoza požalili su se da je jedan vozač u utorak odbio da osobi s invaliditetom spusti rampu i vrijeđao je. U preduzeću navode da ispituju slučaj i da radnik negira optužbe.

Jedna od putnica, čiji je identitet poznat redakciji novosadskog portala 021.rs, ispričala je da se sve odigralo na stajalištu na Bulevaru Mihajla Pupina, kod Intesa banke, u autobusu broj 998, na liniji broj 12, u pravcu ka Telepu.

– Žena koja je bila u kolicima je zamolila da joj se spusti rampa da uđe u autobus. Ona je bila na srednjim vratima i vozač ništa nije rekao ili uradio. Sugrađanki je bila potrebna pomoć i neke putnice, koje su bile kod vrata, počele su da joj pomažu i spustile su rampu. Valjda kada je vidio šta se dešava, vozač je više puta kretao da zatvori vrata i vikao “alo, ne može to da se spusti”, nakon čega je i izašao iz kabine, dok je žena u kolicima već ulazila preko rampe. Vikao je na nju da, “ako je već invalid”, treba da plati taksi.

Mi koji smo bili u autobusu smo se pobunili i počeli da vičemo na njega da treba da ga bude sramota. Kako je žena već ušla u autobus, putnici su vratili rampu na mjesto, on je nastavio da vozi dalje. Kada smo došli na stanicu na Bulevaru cara Lazara, kod Doma zdravlja, žena je željela da izađe i ponovo smo joj mi pomagali, jer vozač nije htio – kaže jedna od putnica za 021.rs.

Po njenim riječima, žena je bila uznemirena, rekavši da se osjeća poniženo, te da joj se takva situacija ranije nije događala, prenosi Blic.

U Gradskom saobraćajnom preduzeću “Novi Sad” potvrđuju za 021.rs da su građani prijavili ovaj slučaj i da se on ispituje. Iz gradskog prevoznika poručuju i da je vozač dao izjavu, koja se razlikuje od tvrdnji putnika.

– U svojoj pisanoj izjavi vozač je naveo da mu se putnica nije javila, već je ušla na druga vrata sa ostalim putnicima, te da je on nije mogao vidjeti. On je napisao da je čuo lupanje u vozilu, pa je provjerio o čemu se radi i vidio da je neko od putnika sam spustio rampu. Vozač opovrgava da je vrijeđao osobu sa invaliditetom i druge putnike. Prema iskazu zaposlenog, jedina komunikacija sa putnicima bila je njegovo pitanje ko je spustio rampu i obavještavanje da to isključivo on mora da uradi – naveli su za 021.rs iz GSP-a.

U dopisu gradskog prevoznika navodi se i da je vozač koji je upravljao navedenim autobusom ranije upoznat sa obavezom svih zaposlenih u preduzeću da se pridržavaju propisanih pravila na radu, zatim pravila ponašanja i ophođenja prema korisnicima usluga gradskog prevoza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79