Vozači kamiona iz BiH i Srbije spašavaju Nijemce?

Kako bi to zanimanje učinili atraktivnijim, špediteri nude bolje plaće, pa i više novca od standarda reguliranog kolektivnim ugovorom

U Njemačkoj vlada velika nestašica vozača kamiona. Problem špediteri žele riješiti otvaranjem tržišta rada za kandidate iz trećih zemalja: BiH, Srbije i Ukrajine.

Po navodima špeditera, Njemačkoj trenutno nedostaje čak oko 60.000 vozača kamiona. „Mi se u Njemačkoj i Europi nalazimo pred kolapsom opskrbe, mi jednostavno više ne pronalazimo vozače”, kazao je u utorak (2.6.) u Berlinu Dirk Engelhardt iz Saveznog udruženja prometa robe, logistike i zbrinjavanja otpada (BGL), piše Deutsche Welle.

U Njemačkoj je u ovom trenutku na cesti oko 560.000 vozača koji su u prosjeku stariji od 50 godina – svake godine u penziju ode njih oko 30.000, a na tržište rada stigne samo 15.000 novih kamiondžija.

Zanimanje za karijerom vozača je relativno slabo, mnogi mladi ljudi odustaju od posla u branši zbog lošeg ugleda koji vozači uživaju u javnosti, loših uvjeta rada i projekcija o razvoju autonomnih vozila (čak i teretnih) u kojima više nitko neće morati sjediti za volanom.

Kako bi to zanimanje učinili atraktivnijim, špediteri nude bolje plaće, pa i više novca od standarda reguliranog kolektivnim ugovorom. Radi se na poboljšanju uvjeta rada, na viznim olakšicama za strane vozače – i pokušava privući više žena da se odluče za karijeru za volanom. Trenutno udio žena u branši iznosi samo oko 1,7%.

Berlinski list Die Welt u svom današnjem izdanju piše o šefovima špediterskih tvrtki koji „animiraju svoje vozača da na odmorištima stupe u kontakt s vizačima konkurentskih kompanija i pokušaju ih nagovoriti da pređu raditi kod njih” – spominju se i premije vozačima koji uspiju dogovoriti prelazak – za svaki uspješan „transfer” špediteri svojim zaposlenicima isplaćuju i po 500 eura.

No takva praksa ne može riješiti problem. Zato lobisti i špedicije sve glasnije zahtijevaju promjene zakonske regulative kako bi se proširio krug potencijalnih kandidata. „Država bi morala omogućiti kandidatima iz trećih zemalja da jednostavnije mogu tražiti posao u Njemačkoj”, kaže Martin Bulheller iz BGL-a za Die Welt.

Radi se o zemljama koje nisu članice Europske unije – i u kojima očito ima dovoljno potencijalnih kandidata. Konkretno se misli prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Ukrajinu. Vozači iz tih zemalja u Njemačkoj mogu računati s mjesečnom bruto plaćom između 2.500 i 3.000 eura, piše Die Welt.

Situacija s manjkom kamiondžija je sve dramatičnija zbog činjenica da paralelno raste broj i količina cestovnih transporta. Volumen online-shoppinga kontinuirano raste, netko tu robu mora i dopremiti do mušterija.
Prazne police u supermarketima

Posljedice nedostatka radne snage u Njemačkoj bi se mogle osjetiti već ovo ljeto. „Moguće su prazne police u supermarketima ili benzinske bez goriva”, kaže Engelhardt za Die Welt.

A kako to izgleda, najbolje znaju Berlinčani. Prošlo ljeto u nekim supermarketima se nije moglo kupiti mineralnu vodu. Roba je čekala kod proizvođača na transport do dućana – na raspolaganju nije bilo dovoljno vozača i vozila prenosi Fokus.

 

Njemačka traži 60.000 vozača kamiona, poslodavci obećali bolje plaće i uvjete

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79