Vozači ogorčeni: Bh. vozačka priznata u Kataru, a nije u Sloveniji

BiH je od 2016. do ove godine uspjela da zaključi sporazum o priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola samo sa dvije države.

Kako je potvrđeno “Nezavisnim“, u pitanju su Sjeverna Makedonija i Katar, dok ovakav sporazum nemamo sa zemljama u kojima nam je dijaspora najjača, poput, recimo, Slovenije ili Italije.

U praksi ovakav sporazum znači da, na primjer u Kataru, bez obaveze polaganja vozačkog ispita možete zamijeniti svoju dozvolu koju ste stekli u BiH.

Oni koji su najčešće na putevima ogorčeni su jer spisak zemalja gdje je priznata bh. vozačka dozvola nije veći, ali i što njime nisu obuhvaćene neke od država u kojima bh. građani često voze.

“Najbolje bi bilo da prećutim, ali ipak moram da kažem – ne znam šta će nam ugovori i sa te dvije države! To je isto kao da su potpisali ugovor sa, recimo, Gvinejom Bisao”, rekao je za “Nezavisne” Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

Po njegovim riječima, upravo zbog ovakvih stvari odlaze nam i vozači i firme.

“Bravo, samo neka nastave potpisivati takve ugovore i dobro će uraditi”, ironično je prokomentarisao Grbić.

To što su bh. vlasti u protekle tri godine uspjele izdejstvovati samo dva ovakva sporazuma ne iznenađuje analitičare, koji ističu da su političari već pokazali da im građani, a u ovom slučaju vozači – nisu bitni.

“Mi već decenijama na određenim funkcijama imamo one strukture koje prevashodno nastoje riješiti interese partija koje zastupaju. A, na onim stvarima koje zapravo život znače vidimo koliko je političarima malo stalo do građanina”, rekla je za “Nezavisne” Tanja Topić, politički analitičar.

U periodu prije 2016. godine, kako su to “Nezavisne” već pisale, bh. vozačke dozvole određenih kategorija i potkategorija priznala je nekolicina zemalja, uključujući i Austriju i Francusku, ali i Australiju.

Kako smo pisali prije tri godine, BiH je radila na zaključivanju sporazuma o priznavanju i zamjeni bh. vozačke dozvole s Italijom, Španijom, Albanijom i Moldavijom, a pokrenute su i inicijative za zaključivanje ovog sporazuma sa Švedskom i Slovenijom. Međutim, te zemlje nisu dospjele na spisak onih u kojima je bh. vozačka dozvola priznata.

Podsjetimo, u slučaju Austrije i Francuske, dogovor je ranije pao, a postignut je na osnovu razmjene nota kojim su druge strane potvrdile priznavanje i zamjenu bh. vozačke dozvole za B kategoriju.

Oblast uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Njemačke je ranije uređena zajedničkom izjavom o namjeri Saveznog ministarstva saobraćaja i infrastrukture Njemačke i Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

“Tom izjavom je omogućena zamjena bh. vozačkih dozvola kategorije A i B i potkategorije A1, bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita”, rekli su nam ranije iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

U Australiji je omogućena zamjena bh. vozačke dozvole kategorije B i A, odnosno moguće je dobiti australijsku dozvolu kategorije C (putnički automobil) ili kategorije R (motocikl), dok je u Danskoj bh. vozačima omogućeno dobijanje vozačke dozvole kategorije B.

Prema ranijim informacijama, što se tiče našeg okruženja, odnosno Crne Gore, Srbije i Hrvatske, bh. vozačku dozvolu bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog ispita moguće je zamijeniti uz ispunjavanje nekoliko uslova, što, između ostalog, podrazumijeva i da ćete platiti određeni iznos.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79