VOZAČI OPREZ, STIŽE ZIMA: Savjeti koji će sačuvati vaš auto i uštedjeti vam na stotine maraka

Ukoliko vaš auto nije spremljen u garaži, velika je vjerojatnost da ćete svakog jutra strugati led sa njegovih stakala

Struganje se može izbjeći prekrivanjem stakala novinama. Smrznute brave odledit ćete jednostavno pomoću posebne tekućine, a gumene brtve na vratima najbolje je premazati glicerinom. Malena metlica korisna je za uklanjanje snijega sa automobila.

Pri tome nemojte biti lijeni i očistiti samo stakla jer će vas već pri prvom naglijem kočenju iznenaditi snijeg sa krova vašeg metalnog ljubimca. Strugalicu i sav pribor za odleđivanje držite izvan automobila kako bi ih ujutro mogli iskoristiti.

Najvažniji savjeti za zimu:

– spremnik goriva držite uvijek iznad polovične popunjenosti
– antifriz do -25°C
– parkirajte tako da vam je akumulator dostupan za spajanje
– prilikom paljenja držite pritisnutu spojku
– odleđivač brava je beskoristan ukoliko ga držite u automobilu
– smanjite pritisak u gumama
– metlice brisača moraju biti nove
– grijači stakla u funkciji

Paket za snježne uvjete

Odlučite li se na putovanje unatoč najavama snježnih padalina, obavezno se dobro opremite jer je vjerojatnost zastoja zbog neraščišćene prometnice ili prometnog udesa vrlo velika. U prtljažniku stoga ne bi smjeli izostati:

– voda u boci
– šibice
– strugalica za led
– papirnati ubrusi
– metlice brisača
– topla odjeća
– baterijska svjetiljka
– osnovni alat
– tekućina za pranje stakla
– lanci
– vreća soli ili pijeska
– voće u konzervi
– prva pomoć
– kabeli za spajanje akumulatora
– uže za vuču

AKUMULATOR

Pri niskim temperaturama akumulator gubi gotovo polovinu snage. Istovremeno, potrebe za njegovom snagom su pojačane prvenstveno zbog težeg pokretanja hladnog motora te zbog češće uporabe svjetala, grijanja, ventilacije, odleđivača prozora, retrovizora…

Stoga je obavezno provjeriti jačinu akumulatora te njegovo punjenje. Ukoliko primijetite da lako i brzo slabi, vjerojatno se ne puni dovoljno te će ga biti potrebno dodatno puniti pomoću specijalnog punjača kojeg se uključi u utičnicu te ostavi par sati da radi. U tom je slučaju nužna provjera alternatora.

Zbog smanjene voltaže može doći i do izostanka iskre na svjećicama te onemogućavanja paljenja motora. Prazni je akumulator moguće spojiti i na akumulator drugog automobila pomoću kablova. Spajaju se isti polovi te tako osigura potreban napon za pokretanje motora. Automobil je moguće pokrenuti i u slučaju kad se isprazni akumulator, no za to ćete trebati asistenciju jednog ili dva gurača. Oprezni trebaju biti samo vlasnici automobila čiji motori imaju razvod ventila preko klinastog remena jer postoji mogućnost preskakanja zubca i nanošenja znatne štete.

Postupak paljenja guranjem vrlo je jednostavan. Ključem se doda kontakt, mjenjač ubaci u drugi ili treći stupanj prijenosa te nakon uzimanja zaleta pušta se spojka. Kablovi i svjećice moraju biti u odličnom stanju jer je za paljenje smjese goriva i zraka u cilindrima potrebno i do 47.000 volti napona.

GUME

Gume su svakako prva asocijacija na sam spomen zime te je stoga nužno nabaviti zimski komplet. Današnje moderne zimske gume svojstvima se sve više približavaju ugodnijim i tišim ljetnim modelima. Nužne su na pogonskim kotačima premda je preporuka promijeniti sve četiri. M+S profil omogućava cjelogodišnju uporabu dok su lanci obavezni kad je na cesti više od 5 cm snijega.

U gradskoj će vožnji dostatne biti i gume kojima profil nije plići od 4 mm, jer već dan nakon jačih padalina ralice čiste ulice i omogućuju promet. Zbog soli i sitnog kamenja preporuča se vlasnicima automobila sa aluminijskim felgama njihovo skidanje jer će se oštetiti i izgubiti sjaj. Iako se mnogima investicija za zimske gume čini besmislena, njen je iznos znatno manji od štete koja može nastati vožnjom običnim gumama po snijegu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments