VOZAČI PONAVLJAČI SVE VIŠE GRAĐANA ZBOG SAOBRAĆAJNIH PREKRŠAJA MORA NA PREDAVANJA

U Srpskoj iz godine u godinu raste broj vozača koji zbog prekršaja moraju na ponovna predavanja o posljedicama nepoštivanja ili nepoznavanja saobraćajnih propisa.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, u 2016. godini prijave za ovo predavanje dostavila su 82 vozača.

S druge strane, lane je dostavljeno 148, a u periodu od 1. januara do 22. novembra ove godine 255 prijava. To, praktično, znači da je za samo godinu dana broj vozača koji su morali na predavanje o posljedicama nepoštivanja saobraćajnih propisa porastao za preko 70 odsto.

Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH propisano je određivanje kaznenih bodova, a vozaču koji je kažnjen prekršajnim nalogom, odnosno sudskim rješenjem, odrediće se jedan ili dva kaznena boda. Neki od prekršaja su prevoženje djeteta mlađeg od 12 godina na prednjem sjedištu, vožnja u pripitom stanju sa koncentracijom alkohola većom 0,3 promila, vožnja brzinom većom od 20 kilometara na čas od predviđene. Tu je i upravljanje motornim vozilom prije sticanja vozačke dozvole, vožnja u periodu dok traje izrečena zabrana upravljanja vozilom, vožnja  neregistrovanog auta, korištenje mobilnog telefona, prekršaji koji su uzrok saobraćajnih nezgoda i slično.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS kažu da povećan broj vozača koji moraju na predavanja potvrđuje i da policija sprovodi sve više kontrola.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– S ciljem poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju, možda granicu treba pomjeriti sa pet na sedam kaznenih bodova. Ova mjera, naime, vozače košta i vremena i para, zbog čega bi vjerovatno bili oprezniji – ističe direktor ove agencije Milija Radović.

Iz MUP-a RS podsjećaju da se pomenuta predavanja organizuju od 2015. godine.

Nadležni organ pozvaće na predavanje vozača kojem je u roku od jedne godine, zbog napravljenih prekršaja, određeno najmanje sedam kaznenih bodova. Ukoliko vozač u roku od 30 dana ne dostavi prijavu za predavanje i dokaz o uplati naknade u ove svrhe, odnosno ne odazove se na predavanje ili ne odsluša predviđeni broj časova, nadležni organ donosi rješenje o privremenom oduzimanju vozačke dozvole. Vozačka dozvola će biti vraćena kada vozač dostavi potvrdu o odslušanom predavanju – kaže za Srpskainfo načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću u MUP-u RS Mirna Miljanović.

A da vozači sve manje poštuju propise potvrđuje i podatak da je za devet mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećama u RS poginulo 20 odsto više ljudi, nego u istom periodu lane. Od ukupnog broja smrtno stradalih, u pomenutom periodu poginulo je 40 vozača, 19 pješaka i 15 motociklista.

Glavni uzrok saobraćajnih nesreća je neprilagođena brzina, koja je razlog preko 50 odsto nesreća sa poginulima, te 44 odsto saobraćajki s teško povrijeđenim osobama. S druge strane, svaku desetu saobraćajku skrive pijani vozači.

Pod najvećim rizikom stradanja u saobraćaju su osobe u starosnim grupama od 18 do 30 godina, a najveći problem je nedostatak iskustva.

Pogoršano stanje

U Srpskoj je za nepunih šest godina u saobraćajnim nesrećama poginulo i teško povrijeđeno 4.595 ljudi. Naime, od 2013. do kraja oktobra ove godine, na drumovima Srpske život su izgubila 782, dok je iz saobraćajki sa teškim posljedicama izašla 3.831 osoba. U prosjeku, za dva dana teško budu povrijeđena tri učesnika u saobraćaju, dok, otprilike, svaki treći dan jedna osoba smrtno strada.

Na sjednici Savjeta za bezbjednost saobraćaja RS nedavno je konstatovano da je od početka ove godine pogoršano stanje u ovoj oblasti u odnosu na isti period lane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79