Vozači protjerani iz Slovenije zbog veze sa Bosnićem se vratili u BiH

Tri muškarca sa područja Bužima vratili su se u BiH nakon što su protjerani iz Slovenije zbog “ugrožavanja bezbjednosti države, javne bezbjednosti i javnog reda”, a prema nezvaničnim podacima, gostoprimstvo im je otkazano zbog veza sa islamističkim krugovima.

Riječ je o braći Selviru (37) i Nelviru Durakoviću (40), te Selimu LJubijankiću (39) koji se dovode u vezu sa Bilalom Bosnićem, osuđenim za vrbovanje boraca za rat u Siriji, a navodno su bili i u kontaktu i s nekim od džihadista u Siriji.

“Dnevni avaz” navodi, pozivajući se na izvore u policijskim agencijama, da su se oni dobrovoljno vratili u BiH iz Slovenije, gdje su imali stalni boravak i bili zaposleni kao vozači.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije saopštilo je u četvrtak, 21. marta, da je odredilo progon trojici državljana BiH koje zbog veza sa islamističkim krugovima smatra prijetnjom bezbjednosti.

“U ovom trenutku možemo reći da je na prijedlog ljubljanske policije upravna jedinica LJubljana otkazala pravo boravka trojici državljana BiH sa stalnim prebivalištem u Sloveniji zbog ugrožavanja bezbjednosti države, javne bezbjednosti i javnoga reda”, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Slovenačka televizija “POP-TV” navela je da dokumenti policije i obavještajne agencije SOVA, koje posjeduju, pokazuju da će trojka biti protjerana iz države, jer je ustanovljeno da aktivno podržavaju vjerski inspirisan nasilni ekstremizam i terorizam, te da podržavaju upotrebu nasilja za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva.

U Ministarstvu spoljnih poslova BiH rekli su da još nisu obaviješteni o ovom slučaju, dok su u MUP-u Unsko Unsko-sanskog kantona upoznati sa informacijom da je Slovenija protjerala Durakoviće i LJubijankića, piše “Avaz”.

Portparol kantonalnog MUP-a Ale Šiljdedić rekao je da ne zna šta su radili u Sloveniji, ali da će kada budu obaviješteni o razlozima njihovog protjerivanja preduzeti mjere iz svoje nadležnosti u smislu nadzora i praćenja ukoliko za tim bude potrebe ili osnova.

“Ovo što im Slovenija stavlja na teret je nešto drugo. Vidjećemo šta će biti obrazloženje njihovog rješenja. Ako se ispostavi da su to neke kvalifikacije za određena djelovanja u vezi sa selefijskim pokretom, onda mogu biti predmet interesovanja više službama na nivou država”, rekao je Šiljdedić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments