Vozačima Čovića, Izetbegovića, Dodika i Komšića naknade za smještaj

Državna vlast pripremila je izmjenu odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje, saznaje Fokus.ba.

Preciznije, izmjenom ove odluke i vozači članova kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odnosno Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića, Nikole Špirića, Borjane Krišto, Denisa Zvizdića, Nebojše Radmanovića, zatim članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, pa i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, te ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara, kojem radni odnos traje za vrijeme trajanja mandata navedenih lica, imati pravo na mjesečnu naknadu troškova smještaja u visini do 300 KM, pod uslovom da im je mjesto prebivališta udaljeno od mjesta rada više od 80 kilometara.

Tako aktuelna vlast nastoji priskrbiti dodatne naknade i službenim vozačima kojih ih, istinu za volju prate u stopu, ali vrlo često neopravdano.

Fokus.ba je u januaru objavio vijest koliko je primjerice kabinet Zorana Tegeltije potrošio na plaće, smještaj, odvojeni život…

U periodu januar-septembar 2020. Tegeltija je inkasirao 44.461 KM po osnovu neto plaće koja mu je na mjesečnom nivou iznosila oko 5.000 KM. Troškovi reprezentacije njegovog kabineta za isti period iznosili su 26.330 KM, a oni za mobilne telefone 4.179 KM.

Troškovi za odvojeni život njegovog kabineta za devet mjeseci iznosili su ukupno 14.482 KM, za smještaj je potrošeno 21.875 KM, a za prijevoz 8.680 KM. Kada je riječ o članovima Kolegija, osim plaće, oni imaju pravo na topli obrok, paušale, naknade za odvojeni život, naknade za smještaj, prijevoz i jednokratnu pomoć u slučaju smrti i teže bolesti.

Kada je riječ o članovima Kolegija, prema podacima iz Parlamentarne skupštine BiH plaće Izetbegovića, Čovića i ostalih članova zajedno sa naknadama iznose na mjesečnom nivou između 5.500 KM i 6.500 KM. Same naknade za odvojeni život njima iznose oko 285 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79