Vozačima sada prijeko potrebna: Vlada RS nije sposobna apraviti aplikaciju za praćenje cijena goriva?

Vlada Republike Srpske godišnje iz budžeta izdvaja desetine miliona maraka na razne informacione sisteme, hvaleći se kako prati nove tehnologije i trendove.

Međutim, za neka jednostavna rješenja, poput mobilne aplikacije koja bi pratila cijene goriva na pumpama i tako pomogla građanima da u vrijeme inflacije i poskupljenja vide gdje je najjeftinije gorivo, Vladi su potrebne godine.

Podsjećamo, građani u Federaciji još od juna 2019. godine imaju ovu mogućnost.

Oni preko aplikacije „FMT FBiH oil info“ u realnom vremenu imaju informaciju o cijenama na svakoj benzinskoj stanici čime im je znatno olakšan izbor i kupovina po najpovoljnijim cijenama.

Aplikacija je korisna i inspektorima koji preko nje mogu pratiti cijene i tako jednostavnije i brže reagovati prilikom kontrole.

Da bi i vozači u Republici Srpskoj mogli dobiti ovaj koristan alat, još prije dvije godine je obećala ministrica trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Suzana Gašić.

“Dobićemo takvu aplikaciju u narednom periodu. Razvija se jedan aplikativni softver i u okviru njega će i građani Srpske dobiti mobilnu aplikaciju koju će moći da skinu na svoje telefone i da putem nje prate stanje cijena naftnih derivata“, rekla je Gašićeva u junu 2020. godine.

Aplikacije ni danas nema, a u Ministarstvu se pravdaju kako ih je u svemu usporio virus korona.

“Pilot projekat aplikacije pušten je u testnu fazu benzinskim stanicama i timu operatera u avgustu 2021. godine. U sklopu testne faze, otkriveni su određeni tehnički problemi u obradi prikupljenih podataka i tzv. „bagovi“ na samoj aplikaciji, te su trenutno u toku aktivnosti na otklanjanju ovih smetnji i unapređenju samog softvera. Očekujemo da navedene aktivnosti budu završene u što kraćem periodu, te da će aplikacija uskoro biti dostupna građanima”, odgovorili su portalu CAPITAL iz ovog ministarstva.

Inače, kompanija “Tesla” je u fazi je razvoja autonomnog vozila, odnosno automobila bez volana, a ranije procjene iz ove svjetski poznate kompanije je da će im za to trebati oko dvije godine.

U Republici Srpskoj još razvijaju običnu aplikaciju, a javni sektor je samo kompaniji „Prointer“ od 2015. godine do danas dao 706 poslova ukupne vrijednosti više od 189 miliona KM,

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79