Vozila od 2022. morat će imati automatski sistem za kočenje

Sva nova vozila u Evropskoj uniji morat će od 2022. godine imati ugrađen softver koji će automatski zaustaviti vozilo koje bude prekoračilo dozvoljenu brzinu.

Prijedlog je to koji će se uskoro naći pred Evropskim parlamentom, a cilj je smanjiti broj saobraćajnih nesreća koje nastaju upravo zbog neprilagođene brzine.

Spasiti živote

Softver koristi kombinaciju GPS-a, kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova i naprednog softvera za mapiranje kako bi odredio lokaciju vozila i lokalno ograničenje brzine. Ako vozilo ide prebrzo, automatski će ga usporavati.

Prema riječima poljske zastupnice Roze Tun (Thun), dodatna oprema za automobile, kamione i autobuse spasit će ljudske živote.

– Sve svoje napore usmjerili smo na spašavanje života i ublažavanje povreda. Vrlo sam ponosna na Evropski parlament. Uprkos svim našim razlikama, članovi su podržali ovaj ambiciozni prijedlog – izjavila je Tun.

Izvršni direktor Evropskog vijeća za sigurnost saobraćaja Antonio Avenoso kazao je da je ovo veliki korak naprijed kad je riječ o sigurnosti na cestama u Evropi i da bi ova odredba u narednih 15 godina primjene mogla spasiti 25.000 života.

Stop za pospane

Osim ograničenja brzine, softver bi trebao i da otkrije pješake i bicikliste na cesti te da na vrijeme zaustavi vozilo.

Ovaj sistem će pratiti i budnost i pažnju vozača, a prilikom kretanja unazad moći će upozoriti vozače na pješake i predmete.

Ključ za pijane

Novi zakon otežat će i vožnju pod utjecajem alkohola. Zakonom će se propisati ugradnja uređaja za otkrivanje alkohola u dahu vozača, koji će držati vozilo zaključanim sve dok vozač ne testira svoj dah.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79