Vozio kamion na lož ulje pa tužio Hrvatsku u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava donio je presude u kojima je zaključio da je Hrvatska povrijedila prava dvojice svojih državljana, od kojih je jednomu dva puta suđeno za isto nedjelo, dok drugom nije bilo omogućeno prisustvovati sjednici žalbenog vijeća.

Da je dva puta suđen za istu stvar, sud u Strazburu zaključio je u slučaju vlasnika kamiona koji je prekršajno, a kasnije i u upravnom postupku, kažnjen jer je vozio na nedozvoljeno plinsko ulje.

Najprije mu je 2012. izdan prekršajni nalog kojim je novčano kažnjen s 4.800 kuna, a dvije godine kasnije kažnjen je i u upravnom (poreznom) postupku temeljem istog zakona o trošarinama. Tada mu je naloženo platiti 83.025 kuna, što je predstavljalo trošarinu na plinsko ulje uvećanu sto puta, jer je tzv. lož ulje koristio u nedozvoljene svrhe.

Evropski sud je temeljem svoje ustaljene prakse utvrdio da su i prekršajni i naknadni upravni postupak imali značaj kaznene optužbe, da su se oba postupka odnosila na iste činjenice te da je došlo i do dupliciranja, što je dozvoljeno samo ako duplicirani postupci predstavljaju cjelovit odgovor države na različite aspekte protupravnog ponašanja.

Međutim, u podnositeljevom slučaju takav odgovor je izostao, budući da je primarna svrha novčanih kazni u oba postupka bila kažnjavanje za porezni prekršaj, izvijestio je Ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Sud je procijenio da prekršajni i upravni postupak nisu bili u dovoljnoj mjeri povezani niti su se nadopunjavali da bi se na njih moglo primijeniti opravdanje za vođenje oba postupka. Sud je podnositelju dosudio iznos od 3.000 eura na ime povrede konvencijskog prava i 685 eura na ime troškova postupka.

U drugom slučaju podnositelj je osuđen u prekršajnom i kaznenom postupku zbog nasilničkog ponašanja u porodici.

Prigovorio je da je dva puta suđen za isto djelo, kao i da nije imao dovoljno vremena za pripremu obrane u postupku pred Županijskim sudom te da se nije mogao braniti ni osobno ni uz pomoć advokata, jer je o sjednici vijeća obaviješten samo četiri dana unaprijed. Ujedno je prigovarao da nije pozvan prisustvovati toj sjednici.

Sud je utvrdio da je podnositelju povrijeđeno pravo na pošteno suđenje samo u dijelu koji se odnosi na njegovu nemogućnost prisustvovanja sjednici žalbenog vijeća s obzirom na to da na nju nije bio pozvan, dok je druge prigovore odbio. Podnositelju je za povredu dosuđeno 1.500 eura na ime neimovinske štete, objavio je Ured.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79