Vozni park federalnih institucija: Za koga je kupljen skupi “audi”, gdje je završila sedmometarska brodica?

Federalni revizori u finansijskim izvještajima koji se tiču rada Vlade FBiH, općenito federalnih institucija, nerijetko su upozoravali na zloupotrebe kod korištenja službenih automobila, ali i njihovih nabavki.

Iako je najavljivano u više navrata iz Vlade FBiH, softver za praćenje službenih vozila nikada nije uveden.

U Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH upitali koliko je putničkih automobila u službi Vlade FBiH, odnosno, federalnih institucija, koje su marke vozila, koliki su troškovi na godišnjem nivou za vozni park Vlade FBiH….

Na godišnje održavanje ode više od 100 hiljada KM

Upitali smo i šta je sa sedmometarskom brodicom koja je od novca građana 2008. godine kupljena za potrebe političara koji su ljetovali u Vili u Trpnju, a koja je koštala 177.437 KM, piše Faktor.

– S obzirom na to da svaki budžetski korisnik u svojim knjigovodstvenim evidencijama vodi svoju imovinu, mogu dati podatke za vozila koja su u vlasništvu Službe za zajedničke poslove organa i tijela Bosne i Hercegovine. Služba posjeduje i koristi 19 putničkih i četiri teretna motorna vozila, od toga 11 “škoda”, šest “VW”, četiri “audija”, jedan “opel” i jedan “ford” – navodi nam Davorin Korać, direktor Službe.

Na pitanje za koga je prošle godine nabavljen “audi A6 40 TDI s-tronic” koji je plaćen više od 76 hiljada KM, a čija cijena ide i do 90.000 KM, Korać nam je odgovorio kako je vozilo kupljeno za potrebe kabineta potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Korać je govoreći o troškovima za vozila koja posjeduje Služba za zajedničke poslove FBiH kazao da se godišnje za gorivo izdvoji 45.183 KM.

– Prosječna potrošnja za putnička vozila je 7,31 lit/100 km, a treretna 10,44 lit/100 km. Za servis i popravke ide 18.674,82, gume 9.215,80 KM, tehnički pregled i registraciju 5.573,60 KM, obavezno osiguranje 9.808,30 KM, kasko osiguranje 7.211,90 KM, pranje i higijenu 5.221,50 KM – kaže Korać.

Brodica otišla inspekciji

Što se tiče starosti vozila, ona je od jedne do 17 godina. Tako imaju petero vozila proizvedenih 2003. godine, po dva iz 2005, 2012, 2014 i 2017. godine. Zatim, po tri automobila iz 2007. i 2018. godine i četiri iz 2019. godine

– Vrsta i kategorija vozila definirana su Uredbom o uvjetima, načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave Federacije Bosne i Hercegovine iz 2013 godine. Kada je riječ o brodici nabavljenoj u sklopu korištenja Doma za odmor u Trpnju, ona je 2010. godine odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dodijeljena Upravi za inspekcijske poslove Federacije Bosne i Hercegovine – kazao nam je Korać.

Uvidom u revizorske izvještaje za prošlu godinu može se vidjeti da su federalni revizori utvrdili niz nepravilnosti u radu Službe za zajedničke poslove FBiH kada je riječ o nabavci određenog broja službenih vozila koje je naložila Vlada FBiH u prošloj godini.

– Ne možemo potvrditi da je za nabavku službenih automobila izabran najpovoljniji ponuđač, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, budući da ugovor nije zaključen u razumnom roku, niti je isporuka automobila izvršena u skladu sa odredbama zaključenih ugovora sa izabranim ponuđačem.

Podsjećamo, odlukom Vlade FBiH od 26. septembra 2019. godine Službi je odobrena nabavka 24 službena putnička automobila za potrebe budžetskih korisnika planirane vrijednosti od 1.080.000 KM.

Isporuka automobila

Zamjerke postoje u okviru nabavke 15 automobila ukupne vrijednosti od oko 365 hiljada KM. Navodi se da je Služba odabrala dobavljača čija je ponuda bila viša od drugog ponuđača za više od 4.000 KM jer je ponudio kraći rok dostave vozila (četiri dana).

– Tenderskom dokumentacijom nije definisan rok za potpisivanje ugovora, iako je to bilo značajno za ispunjavanje odlučujućeg kriterija za izbor ponuđača. Ugovor na potpis Služba je dostavila 12. decembra 2019. godine, a potpisan tek 26. decembra kada su automobili i isporučeni – naveli su revizori.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79