VOŽNJA “VEZANIH OČIJU”: SAVJETI ZA VOŽNJU PO MAGLI

Magla je najgora noćna mora svih vozača. Pojava koja nas doslovno oslijepi i, koliko god bili iskusni za upravljačem, jednostavno, kada se spusti na put, sa njom je najteža borba. Kako zima tek predstoji i magle će biti sve češće na putevima, sada je pravo vrijeme da se prisjetimo, ili saznamo nešto novo, kada je riječ o ponašanju u vožnji po magli.

Svim vozačima je vožnja po gustoj magli izuzetno neprijatna, a posebno onima koji nemaju iskustva i do sada nikada nisu vozili u ovako otežanim uslovima.

Upravo oni predstavljaju rizik kako po sebe tako i po druge učesnike u saobraćaju. Evo prijedloga koji mogu pomoći pri ovoj vremenskoj neprilici.

Vrijeme za izbjegavanje

Magla se najčešće spušta rano ujutru i predveče oko predjela u blizini rijeka i jezera. Zato, ukoliko možete da birate, probajte da izbjegnete vožnju u to doba dana. Pratite vremensku prognozu.

Bez žurbe!

Najveća greška vozača jeste da nakon što naiđu na maglu, požele da iz nje što prije izađu. Nikada ne žurite da biste što prije izašli iz magle, jer se tada dešavaju nezgode. Vožnja kroz maglu mora biti spora, a vi strpljivi, jer što brže vozite, manje su šanse da ćete izbjeći nezgodu. Pratite brzinomjer, jer možda se krećete brže nego što bi trebalo.

Rastojanje!

Jedna od osnovnih stvari tokom vožnje po magli jeste držanje većeg rastojanja od vozila ispred. Iako se većina vozača takoreći „zalijepi“ automobilu koji ide ispred da bi išta videijla, ovo može biti vrlo rizično, jer ni vozač koji je ispred ne vidi. Ovo su situacije kada dolazi do lančanih sudara po magli.

Držite se desno

Mnogi vozači po magli prate središnju liniju na kolovozu što je i te kako opasno, posebno ako je put dvosmjeran. Po magli i ukoliko je desna strana kolovoza obilježena sabraćajnom linijom, najbolji savjet je da se držite upravo te linije, odnosno da vam ona bude vodi lja kako biste izbjegli vozila iz suprotnog pravca, ali i svjetla koja mogu da vas zaslijepe.

Na raskrsnici

Kada priđete raskrsnici spustite prozore i osluškujte saobraćaj. Ovo je dobar način da ukoliko je vidljivost toliko loša ipak znate kad je možete proći.

Pazite na led

Kada je vrlo hladno i nastupi magla, računajte na to da ona lako i, što je još opasnije, vrlo brzo može da zaledi kolovoz. Tako u samo jednom trenutku podloga može postati vrlo klizava. Zato bez naglih i ishitrenih reakcija.

Četiri migavca i zaustavljanje

Ukoliko se desi da je magla toliko gusta, ili jednostavno vi zaista ne vidite kuda se krećete, najpametnije je da parkirate vozilo sa strane na putu i naravno uključite sva četiri migavca kako bi vas drugi učesnici u saobraćaju primijetili.

Takođe, mnogi vozači po gustoj magli i voze sa četiri migavca da bi bili uočljiviji.

Ukljucite grijače stakala

Kako magla može da stvori vlagu, slobodno uključite grijače stakala i korisitite brisače kako biste omogućili što bolju vidljivost.

Svjetla za maglu

Svakako jedna od najvažnijih stvari jesu svjetla za maglu. Ukoliko ih imate na svom vozilu, koristite ih, jer ona su postavljena nisko i usmjerena ka dole i široko što je po magli jedino rješenje za osvjetljavanje puta i sprečavanje zasljepljivanja drugih vozača. Kad su svjetla usmjerena ravno, kao kod običnih farova, a posebno kad su uključena duga svjetla, po magli dolazi do ref lektovanja svjetlosti.

Isključite sve što može da vas ometa

Muzika, mobilni telefoni, ili bilo šta što će vas dekoncentrisati morate da isključite. Po magli je najvažnija vaša puna pažnja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments