Vranduk se urušava, a u zeničkom muzeju tvrde da nema mjesta panici

Urušavanje tvrđave Vranduk, jednog od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika BiH, aktiviralo je sve alarme u zemlji kad je u pitanju stanje naše vrijedne kulturne baštine. Iako stručnjaci, među kojima i ugledni profesor Filozofskog fakulteta, historičar i arheolog Enver Imamović, upozoravaju da bi se mogao potpuno urušiti, Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, ističe da nema mjesta panici.

Ugrozio živote

– Tvrđava nije toliko ugrožena. Urušavanje je nešto što se dešava, ranije smo, također, radili opsežnije radove i na većim obrušavanjima. Ovdje je specifično, ali i opasno, jer se kamen obrušio i ugrozio živote mještana – govori Jašarević.

Ne krije, međutim, da su odmah nakon obrušavanja poduzeli sve potrebne mjere i da čekaju dozvolu kako bi počeli s radovima. Učinili bi to, dodaje, odmah, ali vremenski uvjeti ne pogoduju bilo kakvim radovima.

– Nastojimo dobiti dozvolu da uopće radimo nešto u Vranduku. No, ako je i ne dobijemo, mi ćemo početi s radovima. Trenutno, dok je mraz, ne mogu se izvoditi nikakvi radovi. Ako bismo to učinili sada, bilo kakvom vezivnom masom, opet bi eskaliralo za godinu-dvije – napominje on.

Ranija obrušavanja pričinila su štetu od 6.000 KM, ali je ovo posljednje već premašilo 20.000 KM. Govoreći o uzrocima obrušavanja, Jašarević, prenosi Avaz.

Tri faktora

– Mogu kazati da se pojavljivanje izbočine na južnom bedemu tvrđave vremenski poklapa sa pojačanim prometom vozila nepodestnom seoskom cestom i radovima na tunelu. Situacija se, također, pogoršala s kišama i zemljotresima koji su bili i upravo su ta tri faktora, vjerovatno zajedno, izazvala obrušavanje – podvlači on.

Opasnost od daljnjeg obrušavanja

Jašarević kaže da postoji mogućnost daljnjeg obrušavanja kamenih blokova.

– Zato je potrebno prvo osigurati mjesto oštećenja, skinuti blokove do zdrave površine zida, ukloniti ostatke obrušenih blokova, očistiti ih, malterisati površinu, postaviti drenažne cijevi, vratiti postojeće i, prema potrebi, nove kamene blokove. S unutrašnje strane uklonit ćemo blokove radi pronalaska prodora vode u zid – objašnjava on.

Vibracije razdrmale brežuljak

Profesor Imamović kazao je da su postojeći tunel ispod tvrđave, a onda njegova obnova, pa gradnja hidrocentrale i usmjeravanje saobraćaja uz tvrđavu, kuda je dnevno tutnjalo na hiljade auta i kamiona, izazvali vibracije. Upravo su vibracije, tvrdi, razdrmale brežuljak na kojem stoji Vranduk.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79