Vranić: KCUS je polumilitarna organizacija unutar koje se nalazi 120 naoružanih securityja

 

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u jednom dijelu rasprave ponovno se govorilo o radu KCUS-a, a zastupnik Haris Zahiragić tražio je od ministra Harisa Vranića da objasni zašto je rekao da je ta institucija polumilitarna organizacija.

Kao odgovor na pitanje zastupnika Zahiragića ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić izjavio je kako mu nije jasno zašto se unutar Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nalaze naoružani pripadnici osiguranja.

“U KCUS-u radi 120 pripadnika osiguranja, naoružanih pištoljima. Postoji jedan ulaz na KCUS koji je renoviran i više liči na granični prijelaz. Samo treba da iznad piše gdje ko ulazi. Pacijenti govore da im oduzimaju mobitele, šta ja mogu reći ako sam pri posjeti doživio to da je security stajao uz prozor automobila vozača koji me je vozio. Na moje pitanje zašto stoji tu, on je odgovorio da je razlog taj da ne bi snimao KCUS”, odgovorio je Vranić na Skupštini.

Također, Vranić je naglasio kako toliki broj naoružanih članova osiguranja nemaju ni domovi zdravlja, a ni Opća bolnica u Sarajevu.

“Tvrdim da KCUS nema potrebe da ima toliki broj naoružanih pripadnika osiguranja. Od koga se brani Klinički centar? Ja sebi taj odgovor ne mogu dati. Pokažite mi, da li Opća bolnica ima naoružane pripadnike osiguranja, da li imaju domovi zdravlja i u kojem broju”, rekao je Vranić.

Na kraju, Vranić je poručio kako je posjetio brojne kliničke centre u svijetu, ali da nijedan nema stepen osiguranja kao KCUS.

“Ako zastupnika Zahiragića KCUS ne podsjeća na polumilitarnu organizaciju, neka mi nađe primjer u svijetu koji klinički centar ima ogradu dva metra sa šiljcima i naoružano osiguranje. Boravio sam od Švedske do Njemačke i nijedan centar nema ograde. Klinika Rebro u Zagrebu isto tako nema ogradu”, zaključio je u raspravi ministar zdravstva Haris Vranić.

Na kraju je komentar ponovo dao Zahiragić, koji je poručio da je takvo stanje vjerovatno zbog toga što su stanovnici naselja iznad KCUS-a prolazili kroz centar skraćujući sebi put i preskačući ogradu. Također, on pretpostavlja da su mjere osiguranja pojačane jer su u nekom prošlom vremenu čak i neki ljekari zloupotrebljavali poziciju i napuštali posao koristeći sporedne izlaze piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79