Vranić: Mi, ljekari, znamo i šutimo koje kolege uzimaju pare od pacijenata

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, osim o slučaju smrti dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, bilo je riječi i o radu privatnih i javnih zdravstvenih ustanova u ovom kantonu.

Haris Vranić, ministar zdravstva KS se obratio zastupnicima, nakon što su oni iznijeli svoja mišljenja o eventualnim sankcijama zbog ovog slučaja.

“Drago mi je da se otvorila ova priča o zdravstvenom sistemu KS… Ja bih otvoreno da govorim, možda ne politički ni diplomatski. Politika 25 godina urušava zdravstveni sistem u KS i Federaciji Bosne i Hercegovine”, naglasio je Vranić.

Napomenuo je kako se, na primjer, nakon pobjede na izborima, kaže “pripast će SDA Klinički centar, pa idući mandat SDP-u”…

“Mi koji smo unutar tog sistema znamo, a vi ste ti koji ste to izglasate. I onda, nakon 25 godina urušavanja, čuda se dese – otkrijemo da nešto ne valja. Mi kao zdravstveni radnici, ja koji radim 28 godina, glas smo izgubili govoreći da sistem ne valja… Međutim, sistem je duboko politički ukorijenjen u sve strukture”, rekao je ministar.

On je poručio da se ne smiju “zatvarati oči” pred svime što se događa jer su to najmanje kreirali političari – a najmanje zdravstveni radnici.

“Da li u ovom korupciji u zdravstvu učestvujemo svi? Da. Mi zdravstveni radnici, ljekari, reći ću vam otvoreno, znamo koje kolege uzimaju pare od pacijenata i šutimo. Vi kao pacijenti znate kome dajete pare da biste se liječili – nemojte mi reći da ne znate, znate, ali šutite, ne govorite i onda, gle čuda – korupcije je u dzravstvu”, rekao je vrlo jasno ministar Vranić.

Napomenuo je da se zna ko je “uništio” domove zdravlja i bolnice u ovom kantonu.

“Treba da umre neko, poput ove male djevojčice (op.a. Džena Gadžun) kako bi se svi počešali po glavi i rekli kako sistem ne valja”, rekao je Vranić.

Također, bilo je riječi i o radu KCUS-a i Opće bolnice u Sarajevo.

“Mora KCUS shvatiti da je dio sistema unutar KS i tako se ponašati. Ja nemam nikakvu nadležnost na Kliničkom centru. Kantonalna uprava ne može izvršiti nadzor u toj bolnici, a u drugim ustanovama može. Tvrdim da se u mom’ radu politika nije miješala, a ako jeste – vrlo malo”, poručio je ministar Vranić.

Napomenuo je kako su neki reality show-i postali “mjerilo svega”.

“Da, došli smo do toga da smo pretvorili moralno, sistem vrijednosti uništili… pa se odrazilo i na sistem zdravstveni. Ja sam još dio jugoslovenskog sistema, a ne vidim nakon rata da smo izgradili neke naučnike… Tada su bili moral i etika na prvom mjestu, sada je dok doktora, koliko god se moje kolege ljutile, materijalno nadmašilo profesionalno i moralno. Zato se ovo i dešava!”, povukao je Vranić na Skupštini KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79