Vranić o Covid potvrdama: Ne vjerujem da imamo kapacitete da to kontrolišemo

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar zdravstva KS Haris Vranić saopćili su danas da će odobriti zapošljavanje 49 osoba u zdravstvenom sektoru KS. Više od polovine odnosi se na nemedicinski kadar, poput ekonomista, pravnika, certificiranih računovođa, higijeničarki, vozača, itd.

Tokom press konferencije ministar Vranić komentarisao je odluku Vlade FBiH koja je preporučila vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo, te je stavila van snage dio važećih naredbi koji se odnosio na uvođenje ovog pravila u određene ustanove od 20. decembra.

”To je još jedno od razočaravajućih odluka federalnog nivoa jer smo se i do sada samostalno borili. Bili smo i lideri u tome često. Meni je žao što nema hrabrosti na federalnom nivou. Mi nismo razmišljali o uvođenju tih COVID potvrda jer je Federacija to najavila. Na sljedećoj sjednici Kriznog štaba razgovarat ćemo o tim mjerama. Nisam siguran da će one zaživjeti jer ne vjerujem da imamo kapacitete da to kontrolišemo. Najvažnije da pozovemo građane: vakcinišite se, vakcinišite se, vakcinišite se,” rekao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

Ministar je istakao da Sarajevo trenutno ima oko 60% vakcinisanih i da ima više vakcinisanih od Ljubljane, Splita, Beograda. Prema najnovijim podacima, do sada je u FBiH dato 975.980 vakcina protiv COVID-19, od čega se na prvu dozu odnosi 518.765, na drugu 452.324, te na treću 4.89, saopćili su iz Vlade FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79