Vranić o zatvaranju skijališta: Dok rade Jahorina i Pale, radit će skijališta i na Bjelašnici

Informacija da bi Krizni štab Kantona Sarajevo mogao zatvoriti skijališta zbog nepoštivanja mjera, izazvala je buru u javnosti.

I ne samo među građanima koji skijaju, već i u preduzeću ZOI ’84, koje gazduje skijalištima. Iz ovog preduzeća strahuju za finansijske efekte jer im je dobro krenula sezona.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić odgovorio je Raportu šta će se desiti.

“Novi Krizni štab analizira svrsishodnost i efikasnost postojećih mjera i ujedno razmatra uvođenje novih mjera. Mnogi građani su nam se javili nakon što su u medijima izašle slike gužvi ne Bjelašnici, zabrinuti za svoje i zdravlje svojih najmilijih. Skijališta po zapadnoj Evropi su potpuno zatvorena i mjere zaštite se striktno primjenjuju. U većini EU država je propisan potpuni lock-down i građani se pridržavaju svih propisanih mjera”, navodi Vranić.

On ističe da su mjere u BiH među najblažima u Evropi i šire.

“I opet nismo u stanju ni tih mjera da se pridržavamo. Potpuno razumijemo i da su građani siti različitih mjera i ograničenja. Posebno razumijemo ljude koje je pandemija i mjere zabrane ostavila bez posla ili i tako im ugrozila egzistenciju. Nažalost, ovo je doba kada se svi moramo žrtvovati kako bismo spasili što više života naših roditelja ali i ne samo njih, već i naših prijatelja, radnih kolega i brojnih medicinskih radnika koji su se zarazili liječeći druge”, kaže ministar zdravstva za Raport.

On ističe kako bi bilo najlakše da sve mjere ukinu i da čekamo vijesti ko je obolio, koga su hospitalizirali, koga su morali priključiti na respirator i ko je umro od koronavirusa.

“Taj spisak je sve duži i sve više ljudi koje poznajemo oboljevaju i umiru. Zatvaranje skijališta na Bjelašnici bi bila drastična mjera i imala bi smisla samo ukoliko bi se slične mjere donijele i za skijališta na Jahorini, Palama, Vlašiću i dr. Međutim, za sada još uvijek nema potrebe za tako drastičnim mjerama. Ono što ćemo sigurno uraditi je da ćemo razgovarati sa ZOI ’84 i upozoriti ih da poštuju propisane mjere kako ne bismo morali pozivati inspekciju da dosljedno kažnjava sve one koji se ne pridržavaju mjera”, kaže Vranić.

On još jednom apelira na građane da drže distancu i da prekriju usta i nos, poštuju upute za boravak unutar zatvorenih prostora.

“Vlasnici lokala također. Zaista su minimalni zahtjevi koji će nam pomoći da spasimo živote svojih sugrađana, a među njima možda i nekoga ko je nama blizak”, zaključuje Vranić u izjavi za Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79