Vratila se ekipa koja je 10 dana boravila na području Turske zahvaćenom razornim zemotresom

U Brčko se vratila spasilačka ekipa koja je 10 dana boravila na području Turske zahvaćenom razornim zemotresom.

Spasioce su sinoć ispred prostorija Odsjeka civilne zaštite dočekali članovi porodica, kolege iz Odsjeka i Crvenog krsta, te gradonačelnik Esed Kadrić i šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić.

Vođa spasilačke ekipe Slaviša Lazendić rekao je da su bili raspoređeni u Kahramanmarašu, jednom od gradova koji je najviše pogođen zemljotresom.

“Tamo smo bili pridodati turskoj spasilačkoj službi sa kojoj smo vršili potragu za preživjelima. Nažalost, pošto smo radili na objektima koji su potpuno urušeni, nismo pronašli nijednu preživjelu osobu”, rekao je Lazendić.

On kaže da su radili po vjetru i hladnoći i da im je najteže bilo kada su pronalazili čitave porodice zatrpane pod ruševinama, saopšteno je iz Vlade Brčko distrikta.

“Posljedice razaranja su katastrofalne”, rekao je Lazendić.

On navodi da je dio tima, prije polaska, pružio potrebnu medicinsku pomoć državljanki BiH sa kojom su stupili u kontakt.

“Pregledani su i ostali mještani koji su bili tu, dali smo lijekove, hranu, vodu i ostalo što je bilo potrebno, i onda smo krenuli kući”, dodao je Lazendić.

Član spasilačke ekipe Emina Hasikić rekla je da su stradanja velika, katastrofalna i da je grad potpuno urušen.

“To su jako potresne scene, neopisivo je kad vidite takve razorne posljedice, koliko je stradanja, poginulih… Humanitarna pomoć stiže sa svih strana, ljudima tamo je potrebna psihološka i socijalna pomoć”, rekla je Hasikićeva, prenosi Srna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79