Vrebaju naivne: Lažni iznajmljivači nude nepostojeće apartmane na moru

Sezona rezervacija smještaja na Jadranu je u punom jeku, ali uz uživanje u planiranju ljetovanja, turisti bi trebali biti oprezni zbog sve učestalijih prijevara lažnih iznajmljivača. Mnogi su već postali žrtve prevara gdje su uplatili novac za smještaj koji ne postoji, a ovog ljeta situacija se čini još gorom.

U grupama na društvenim mrežama gdje se nude smještaji na Makarskoj rivijeri, nedavno je postavljeno upozorenje o porastu broja lažnih iznajmljivača. Administratori grupa apeliraju na turiste da dobro provjere iznajmljivače prije uplate za smještaj. Neki lažni iznajmljivači koriste ukradene profile na društvenim mrežama kako bi ostavili utisak autentičnosti, ali njihovi zahtjevi za uplatom novca putem međunarodnih uplatnica trebaju biti upozoravajući znak.

Facebook grupa “Crna lista iznajmljivača i gostiju” osnovana je kao odgovor na česte prijevare. Osim lažnih iznajmljivača koji oglašavaju nepostojeće apartmane, grupa bilježi i primjere gdje stvarni iznajmljivači otkazuju rezervacije samo nekoliko dana prije dolaska gostiju jer su iste apartmane uspjeli iznajmiti po dvostruko višoj cijeni.

Kako se špica sezone približava, broj prevaranata raste, a turisti se suočavaju s raznim oblicima prijevara. Neki su čak postali žrtve prijevara prilikom rezervacija smještaja u drugim zemljama.

Tako su turisti iz Srbije i Sjeverne Makedonije su, rezervirajući smještaj u Grčkoj putem Facebook stranice “Grčka info”, postali žrtve prevaranata koji su nudili nepostojeće apartmane.

Ove prijevare ne ograničavaju se samo na Jadran. Slučajevi prevare prilikom rezervacija smještaja događaju se i u unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, kao što je bio slučaj s turistima koji su rezervirali smještaj u Sarajevu za Novu godinu, ali su ostali bez apartmana kada su shvatili da isti ne postoje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79