Vrijednost radova blizu milion KM: Počelo asfaltiranje puta prema Štrbačkom buku

Javno preduzeće Nacionalni park “Una” počelo je realizaciju projekta asfaltiranja puta ka Štrbačkom buku, čime je dugogodišnja ideja pretvorena u djelo, a vrijednost radova iznosi blizu milion KM.

Turisti širom Bosne i Hercegovine i svijeta, koji su posjećivali Nacionalni park “Una” i Štrbački buk, uvjerili su se u lošu putnu infrastrukturu koja bi uskoro trebala biti prošlost. U razgovoru za Klix.ba Amarildo Mulić, direktor JP Nacionalni park “Una” je kazao da su i oni svjesni svega što nedostaje nacionalnom parku, ali da te stvari nisu u njihovoj nadležnosti.

“Ako je proglašeno zaštićenim područjem, to ne znači da su prestale nadležnosti Grada Bihaća, Unsko-sanskog kantona pa i drugih institucija što se tiče komunalne infrastrukture. Mi o putu već dugo pričamo, kao i o drugim komunalnim projektima. Ono što mi možemo reći i o čemu možemo govoriti jeste da smo produktivni, da iz godine u godinu uz sve poteškoće imamo zavidne rezultate, tako da je Nacionalni park ‘Una’ razvio turizam kako u gradu Bihaću, tako i u Unsko-sanskom kantonu. Razvojem je turistička ponuda stavljena na viši nivo”, kazao je Mulić.

Dodao je da su uprkos koronavirusu u 2020. godini dobro poslovali i sve to zahvaljujući učesnicima i partnerima koji rade na promociji i pružanju turističkih ponuda u Krajini.

Novac za rekonstrukciju izdvojen je još 2017. godine, a projekt obuhvata asfaltiranje i regulaciju oborinskih voda. Zbog konfiguracije terena, zaštićenog područja, imovinsko-pravnih odnosa te postavljanja vodovodnih cijevi istim putem, asfaltiranje je počelo tek prije nekoliko dana i trebalo bi biti završeno do kraja naredne sedmice.

“Ovo je prva faza projekta, kojom je planirano asfaltiranje 5,2 kilometara puta i to će biti urađeno regulacijom oborinskih voda i izgradnjom proširenja gdje to bude moguće, ali ostaje nam još 2,7 kilometara neasfaltiranog puta ka Štrbačkom buku i to nismo mogli uraditi, ne samo zbog nedostatka finansija, već i zbog imovinsko-pravnih odnosa. S ciljem rješavanja ovog problema očekujemo da Grad Bihać stavi rješavanje ove problematike u svoje prioritete i da tih 2,7 kilometara riješimo u tom smislu kako bismo pronašli novac i za tu fazu i imali asfaltiran put do Štrbačkog buka”, pojasnio je Mulić.

Na kraju je istakao da će nastaviti raditi na stvaranju što boljih uslova za turiste i posjetioce Štrbačkog buka i u budućnosti te da je u planu za naredne godine i drugačije regulisanje prometa za posjetioce.

“Projekti koji daju rezultate i imaju perspektivu te vežu subjekte, trebaju i moraju biti prioritet onih koji odlučuju”, zaključio je naš sagovornik.

Finansijeri ovog projekta su Vlada FBiH i Ministarstvo okolišta i turizma.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79