Vrijeme ističe: Bosna i Hercegovina u trci protiv sive liste Moneyvala

Bosna i Hercegovina se suočava s ključnom odlukom dok eksperti iz Vijeća Europe procjenjuju njen status u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Dok se sastanci održavaju i procjene vrše, ključni zakon koji se odnosi na ovu oblast još nije usvojen. Sjednice Doma naroda su neizvjesne, a politički pritisak na koalicione partnere raste.

“Siva lista” Financial Action Task Force (FATF) predstavlja ozbiljan rizik za međunarodni finansijski sistem. Ukidanje ove etikete prioritet je za Bosnu i Hercegovinu, koja se suočava s mogućim rizikom dodavanja na ovu listu.

Ekonomista Sanin Halilbegović ističe za N1 da je Bosna i Hercegovina postala privlačno odredište za pranje novca, te da je povećani finansijski rizik posljedica nedostatka adekvatnih mjera.

Iako je Vijeće ministara i Predstavnički dom usvojio Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, proces je zaustavljen u Domu naroda. Opozicija tvrdi da su razlozi odugovlačenja političke prirode, što ukazuje na duboke podjele unutar koalicije.

Hitnost situacije potiče pojedine delegate na akciju. Grupa delegata traži sazivanje hitne sjednice kako bi se raspravljalo o ovom ključnom zakonu.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u PSBiH, poziva na brzu akciju i ističe važnost podrške zakonu od strane svih političkih stranaka.

Dok se zemlja bori s političkim trzavicama, iz Vijeća Evrope stižu opomene o ozbiljnosti situacije. Za Bosnu i Hercegovinu, otvaranje pregovora o članstvu postaje sve teže, dok se povećava rizik od “sive liste” FATF-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79