“Vrijeme je da diplomatijom spriječimo sukob u BiH”

Ruski Predsjednik Vladimir Putin “cinično iskorištava” političku situaciju u Bosni i Hercegovini kako bi širio razdor po Evropi i vrijeme je da “diplomatija spriječi ulazak u sukob”, piše članica Parlamenta Velike Britanije, Alicia Kearns, te poziva na jaču prisutnost NATO saveznika u BiH i na razmatranje sankcija za one “koji sistematski potkopavaju Dejtonski sporazum.”

U svom tekstu naslova “Britanija će opet biti uvučena u evropski rat osim ako se Putin ne zaustavi,” objavljenom na portalu Daily Express, Kearns navodi da je “Zapad pod napadom svaki dan” i da je jedno od mjesta gdje se to odvija Bosna i Hercegovina.

Kearns navodi da, u Africi i Aziji, Kina finansira “ogromne infrastrukturne projekte koji siromašnije zemlje čine zavisnima od komunističkog režima koji je počinio genocid”, da bi u Evropi “jedna jedina Putinova riječ mogla dovesti do energetskog rata”, te da je “najmanje 100.000 ruskih vojnika na ukrajinskoj granici.”

“A u kutku Evrope, zemlja prema kojoj imamo jedinstvenu historijsku dužnost, na rubu je propasti: Bosna. Da ne bude zabune, propala Bosna je Putinova ambicija, jer bi sukob i nestabilnost u našem bliskom susjedstvu doveli do rastrojenog NATO-a i osnaženog Putina,” piše ona.

Kearns opisuje BiH kao zemlju gdje su “vjekovima vođeni ratovi”, uključujući posljeni tokom 1990-tih godina, kada se dogodio “jedini genocide u Evropi od Holokausta.”

“Samo postojanje Bosne predstavlja delikatan čin balansiranja – i Putin pokušava da uništi tu ravnotežu upravo sada da bi služio svojim interesima,” tvrdi Kearns.

Ona zatim opisuje političku krizu u BiH, za koju okrivljava člana Predsjedništva Milorada Dodika. Navodi da je sve počelo nakon što je bivši Visoki predstavnik, Valentin Inzko, uveo zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca u zemlji.

To je, kako navodi ona, “stvorilo problem Putinovoj marioneti u regionu, lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku”, te dodaje da Dodik kontinuirano nigeria genocid u Srebrenici.

Također navodi da Putin, te Kina, ne priznaju novog Visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta.

Kearns piše da je razgovarala sa ambasadorom BiH u Velikoj Britaniji, – “njegova poruka je bila jasna: Bosna je na rubu raspada i sukoba.”

“Vidimo pokušaj da se ukloni međunarodno održavanje mira, te da se povuče zavjesa nad Bosnom i pusti Dodiku da ostvari Miloševićev san o Velikoj Srbiji,” piše ona.

“Zato međunarodna zajednica mora istupiti naprijed i čvrsto se fokusirati na održavanje stabilnosti tu, osiguravajući da očuvamo mir sklopljen 1995. Godine,” dodaje.

Kearns tvrdi da Velika Britanija može odigrati svoju ulogu tako što će eksplicitno priznati da postoji problem i da je dužna očuvati mir.

“Zadnji put kada sam bila u Bosni, 2015. godine, osjećala sam optimizam u pogledu budućnosti. Zemlja je bila na ivici pridruživanja NATO-u (a to je nešto za šta svi moramo nastaviti da se zalažemo) i gledala ka bližim vezama sa EU,” piše Kearns.

“Ipak, ratne rane su i dalje bile vidljive,” dodala je.

Zatim je navela primjere “rupa od metaka u zidovima”, te incidente bacanja smeća i vikanja u blizini Memorijalnog centra u Srebrenici.

“Putin to cinično iskorištava – i ne možemo dozvoliti da njegovoj politici širenja razdora po Evropi ne bude odgovoreno na Balkanu. Moramo djelovati. Sada je vrijeme da diplomatija spriječi ulazak u sukob. Moramo pokazati da nismo skinuli pogled sa mira i stabilnosti u Bosni,” upozorava Kearns.

Također je pozvala na jaču prisutnost Velike Britanije i svih NATO članica u BiH.

“Također trebamo razmotriti sankcije protiv onih koji sistematski potkopavaju Dejtonski sporazum i formulisati međuvladinu strategiju za prevenciju zločina,” piše ona.

Također je navela da se mora odgovoriti na dezinformacije u medijima te održavati medijski pluralitet u regiji, kao i slobodu medija.

Ona tvrdi da vlada Velike Britanije “sluša i djeluje,” te navodi primjere, uključujući činjenicu da će situacija u BiH biti tema “na ministarskom sastanku NATO-a sljedeće sedmice,” da će zvaničnici pojesjećivati region u narednim sedmicama, te da surađuju sa Visokim predstavnikom Schmidtom.

“Za dvije sedmice osigurala sam raspravu u Parlamentu o teškoj situaciji u Bosni. Nadam se da će se naši glasovi prenijeti na Balkan i Rusiju, pokazujući odlučnost naših izabranih predstavnika da održe mir i spriječe još krvoprolića,” piše ona.

“Imamo dužnost prema narodu Bosne, prema preživjelima rata i genocida i prema našim veteranima čija sjećanja na Bosnu bolno ostaju. Moramo čvrsto stajati iza te dužnosti, i to moramo učiniti sada,” zaključila je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79