Vrijeme prolazi, ubica nema: Šta je s istragom ubistva dvojice sarajevskih policajaca?

Prije dvije i po godine godine, 26. oktobra 2018. u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijena su dvojica sarajevskih policajaca.

Prema zvaničnim informacijama, na njih je otvorena vatra kada su zatekli nepoznate osobe u pokušaju krađe automobila.

Adis Šehović je hicima iz automatske puške usmrćen na mjestu, a njegov kolega Davor Vujinović preminuo je nekoliko sati u KCUS-u usljed teških povreda koje su mu nanesene.

Nakon dvije i po godine, te desetaka privedenih, ispitanih, pritvaranih…, ubice još nisu pronađene, baš kao ni vozilo i oružje koje su koristili.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, koje je zaduženo za istragu, na upit Faktora da li ima ikakvih pomaka u istrazi kazali su: “U predmetu ubistva sarajevskih policajaca istraga je u toku. U skladu sa Zakonom predviđene zaštite krivične istrage ne možemo saopćiti više informacija”.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo za sve upite o ovom slučaju upućuju na Tužilaštvo, koje pak, “zbog zaštite istrage ne može ništa reći.”

Da nikakvih pomaka u istrazi nema pokazuje i posljednji izvještaj o radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a KS.

U šestomjesečnom izvještaju ovog tijela, predmet ubistva dvojice policajaca spomenut je jednom rečenicom.

Naime, na tridesetšestoj sjednici, održanoj 17. februara ove godine policijski komesar Nusret Selimović istaknuo je “da se u vezi sa ubistvom dvojice policijskih službenika intenzivno radi i da se očekuju određeni pomaci u tom smislu”.

O ubistvu dvojice policajaca nekoliko puta raspravljala je i Komisija za sigurnost u KS, čiji su članovi činjenicu da pomaka u istrazi nema nazvali “tragičnom”.

Od nadležnih u ovom slučaju, ako već pomaka u istrazi nema, najmanje što očekuju građani je makar jasnija komunikacija o tome šta se dešava.

Trenutna atmosfera svakako ne ulijeva povjerenje građanima da su ih institucije, koje bi trebale brinuti o njihovoj sigurnosti, sposobne zaštiti od bilo čega.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79