Vrijeme u BiH kao nikada: Tropske noći u vrijeme kada bi se pripremali za snijeg

Polako ispraćamo mjesec oktobar čiji je početak obilježilo Miholjsko ljeto, a za one ljubitelje hladnijeg vremena bilo je i nekoliko dana sa niskim temperaturama.

Kraj mjeseca donosi južinu i nadprosječno toplo vrijeme. Osim klimatološke raznolikosti, oktobar će ostati upamćen i po jednom rekordu.Naime, kako je to putem svojih naloga oglašavanja objavio meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović, na pojedinim mjernim stanicama u Bosni i Hercegovine prvi put su izmjerene oktobarske tropske noći.

“Uz južno strujanje minimalne temperature 20. oktobra na nekim meteorološkim stanicama nisu se spustile ispod 20 što je granica za tzv. tropsku noć. Po prvi put, od početka mjerenja, ovaj slučaj izmjeren je na meteorološkim stanicama Drvar i Bugojno. Zatim, na meteorološkoj stanici Bihać nadmašena je najviša vrijednost minimalne temperature, kada je 20. oktobra izmjereno 22 stepena, stari rekord je 20,4 stepena izmjeren 26.10.1999. godine i to su jedina dva slučaja tropske noći u ovom gradu. Također, na meteorološkoj stanici Mostar isto je nadmašen pomenuti rekord. Tog 20.10.2023. godine izmjereno je 21,0 °C, dok je stari iznosio 20,8 °C izmjeren 01.10.2011. godine”, piše Krajinović.

Osim toga, nadmašeni su i rekordi na meteorološkim stanicama Ivan-sedlo i Tuzla.

Kada su u pitanju tropske noći u Mostaru, tokom ovog mjeseca registrovane dvije2 i to prvog i 20. oktobra, zatim Bihać, Drvar i Bugojno 20. oktobra.

“Zanimljivo je i to da samo dva dana prije ovih rekorda minimalne temperature na našim stanicama nisu prešle tri stepena, a na Meteorološkoj stanici Livno izmjereno je svega -0,8 stepena”. piše Krajinović.

Krajinović to sve, naime, pripisuje meteorologiji i klimatologiji kao jednim od najzanimljivjih prirodnih nauka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79