Vršnjačko nasilje kod Mostara: Dječaku napadaču sniženo vladanje

Nakon što je u medijima objavljen videosnimak vršnjačkog nasilja iz Osnovne škole „Bijelo Polje“ u Potocima kod Mostara, iz ove obrazovne ustanove uputili su demanti.

Na snimku se vidi kako jedan dječak, za kojeg se ispostavilo da je sin direktorice škole Azre Šoše, udara nogom u stomak i rukama po glavi svog druga iz klupe.

Dodatno uznemirenje za učenika

U demantiju koji potpisuje Šoše potvrđeno je da je jedan od aktera njen sin, a cijeli slučaj se, kako je navedeno, dogodio 17. decembra prošle godine.

Kako se navodi, na sastanku Školskog koordinacijskog tima, koji je imenovan za postupanje u slučaju nasilja, a koji je održan 29. decembra 2020. godine, majka oštećenog dječaka tražila je da se na ovaj slučaj „stavi tačka“, da se zaustavi širenje snimka među vršnjacima jer bi njegovo objavljivanje dodatno uznemirilo dječaka.

Također, naveli su da su u cijelom slučaju postupili prema Protokolu o postupanju u slučaju nasilja te da nije tačno da „napadač školsku godinu završava s primjerenim vladanjem“.

Njemu je, kazali su, izrečena pedagoška mjera – opomena, koja je imala za posljedicu snižavanje ocjene iz vladanja, a opći uspjeh učenika u učenju i vladanju još nije utvrđen.

Istaknuli su i da je kantonalni prosvjetni inspektor 4. i 5. januara obavio tematski inspekcijski nadzor o slučaju vršnjačkog nasilja.

Iskazala duboko žaljenje

– Još jednom iskazujem svoje duboko žaljenje zbog ovog nemilog događaja koji se dogodio u našoj školi, zbog pretrpljene psihičke i fizičke boli dječaka, zbog uznemirenosti i teškog razdoblja kroz koji su prošli roditelji oštećenog dječaka, ali isto tako pod punom moralnom odgovornošću izjavljujem da je škola poduzela sve potrebne korake i radnje na koje nas obavezuje Protokol o postupanju u slučaju nasilja.

Ni u jednom trenutku, ne želeći ništa sakriti ni amnestirati bilo koga od odgovornosti za učinjeno, navodi se u demantiju škole.

Porodica doživjela veliki stres

S druge strane, roditelji oštećenog dječaka su za portal Hercegovina.info, koji je prvi i objavio snimak, nakon demantija kazali „kako su psihički umorni i iscrpljeni od ovog slučaja“. On im je donio veliki stres te se nadaju kako se o tome više neće govoriti u medijima.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79