Vrućine i vlaga nikako ne prijaju srčanim i plućnim bolesnicima

Ako ste  na tijelu uočili krpelja, savjet je otići do najbliže ambulante. Naravno, ako ste negdje na putu, možete ga i sami otkloniti, ali je dobro poslije ipak, otići do zdravstvene ustanove kojoj pripadate kako bi ljekar to evidentirao u kartonu, kaže dežurni ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS

Dnevno u ovoj ustanovi pomoć zatraži između 400 i 600 osoba

Dežurne ekipe u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo ovih dana imaju pune ruke posla. Kazao nam je to prim. dr. Tihomir Bera, dežurni ljekar, dodajući da dnevno u ovoj ustanovi pomoć zatraži između 400 i 600 osoba.

Širok je spektar tegoba na koje se građani žale, od glavobolje, mučnine, malaksalosti, dehidriranosti…, koje su izazvane visokim temperaturama, preko padova, lomova…, do onih sa kojima dolaze hronični bolesnici, i oni koji pate od alergija.

– Visoka temperatura i velika vlaga smetaju, prije svega, hroničnim plućnim i srčanim bolesnicima, koji bi zaista trebali biti na oprezu. Zbog toga je vrlo važno da i u ovim danima redovno uzimaju tereapiju i sve dnevne aktivnosti prilagode svom stanju. Napomenuo bih još jednom da oni koji ne rade, sve obaveze završe ujutro do deset sati, kako kasnije ne bi bili vani kada najviše grije. Onima koji su radno aktivni, naročito ljudima koji rade na otvorenom, savjetovao bih da povedu računa o redovnoj prehrani, koja bi trebala biti lagana, bogata svježim voćem i povrćem, glavu zaštite šeširom ili kačketom i uvijek pored sebe imaju flašu vode – ističe Bera.

Saznajemo da je sve više i onih koji ljekarsku pomoć traže nakon što na tijelu otkriju krpelja.

– Ako ste uočili krpelja, savjet je otići do najbliže ambulante. Naravno, ako ste negdje na putu, možete ga i sami otkloniti, ali je dobro poslije ipak, otići do zdravstvene ustanove kojoj pripadate kako bi ljekar to evidentirao u kartonu. To je anamnestički podatak kojeg je dobro imati u slučaju zdravstvenih tegoba koje se kasnije mogu javiti kod te osobe – objasnio je Bera za Faktor.

Na cesti u Sarajevu pronađena nepoznata muška osoba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79