VSTS BiH: Manji broj optužnica za organizovani kriminal i korupciju

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u prošloj godini protiv 70 osoba podiglo optužnice za ratne zločine, manji broj optužnica odnosi na organizovani kriminal i korupciju, a nije primljen nijedan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu visoke korupcije, istaknuto je danas na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS BiH).

Iznoseći izvještaj o radu Tužilaštva BiH o procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala, glavni tužilac Milanko Kajganić je najavio podizanje optužnice protiv uhapšene advokatice u vezi sa istragom protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

“Optužnica protiv osumnjičene biće podnesena sutra jer je odvojen taj predmet od ove dvojice osumnjičenih”, rekao je Kajganić za BHRT. Riječ je o advokatu Vasviji Vidović.

On je dodao da tokom 2023. nisu zaprimili nijedan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu visoke korupcije.

Kajganić je naveo i da su tokom 2023. doveli iskusne policijske istražioce jer je, kako je pojasnio, većina policijskih bezbjednosnih agencija u BiH kontanimirana licima koja imaju veze sa određenim kriminalnim grupama, te je teško raditi sa takvim kapacitetima.

“Naš plan je bio da najbolje istražioce iz takvih policijskih agencija dovedemo u Tužilaštvo BiH, da smo u stanju provesti istrage i pripremiti predmete za optuženje sa vlastitim kapacitetima i to smo uradili prošle godine”, rekao je Kajaganić.

On je naveo da su 2023. godine odredili najprioritetnije predmete za ratne zločine, kada je izdao i obavezna pojedinačna uputstva postupajućim tužiocima.

“Mi smo u 2023. podigli 17 optužnica protiv 70 lica, a tim optužnicama smo obuhvatili smrtno stradanje 1.039 lica”, rekao je Kajganić i dodao da Tužilaštvo radi na potpunoj transparentnosti u mjeri u kojoj je to moguće.

Govoreći o radu Suda BiH za prošlu godinu, vršilac dužnosti predsjednika te institucije Minka Kreho rekla je da je, kada je riječ o Odjeljenju za ratne zločine, zabilježen povećan broj riješenih predmeta, a u Odjeljenju za organizovani kriminal i korupciju zabilježen je povećan priliv predmeta.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija rekao je novinarima da još nisu postignuti dovoljno dobri rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Veći je procenat osuđujućih presuda u odnosu na raniji period, to je ohrabrujuće, ali još nema dovoljan broj predmeta kad su u pitanju ratni zločini“, naveo je Lagumdžija i dodao da je veliki broj nedostupnih osoba kako osumnjičenih, tako i optuženih.

Lagumdžija koji je predsjedavajući Nadzornog tijela za praćenje provođenja Revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, rekao je da je rok za provođenje pomjeren do kraja 2025. godine i da se nada da će veliki broj predmeta biti riješen.

On je najavio da će u BiH u maju doći i zamjenik Serža Bramerca, sa kojim će biti održan sastanak kome će prisustvovati predsjednik Suda, glavni tužilac BiH i ministar pravde BiH i da će razmatrati mogućnosti da se licima koja su nedostupna domaćem pravosuđu sudi u zemljama u koje su pobjegli i gdje trenutno borave.

Na sjednici je bilo riječi o izvještaju o provođenju plana aktivnosti za realizaciju preporuka izvještaja o eksternoj reviziji rada VSTS-a, kao i izvještaju o realizaciji Akcionog plana za realizaciju Komunikacijske strategije.

Na sjednici je rečeno i da je VSTS održao trodnevni sastanak na kome su raspravljali o novom zakonu o VSTS-u, kao i da će se o tome još raspravljati, te se očekuje da će u parlamentarnu proceduru nakon godišnjih odmora biti upućen novi zakon.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79