VSTS neće razmatrati zaključke Narodne skupštine RS

SARAJEVO – Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BIH saopštio je da neće razmatrati zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o pravosuđu niti se oglašavati o ovom pitanju.

U vezi sa inicijativom navedenom tokom prvog dana sjednice VSTS-a BiH, koja se odnosi na eventualno razmatranje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o pravosuđu, iz VSTS-a su naglasili da VSTS djeluje jedinstveno i u punom kapacitetu.

VSTS u okviru svojih nadležnosti i mandata donosi odluke i mišljenja koja se poštuju u svim pravosudnim institucijama u BiH, ujedno definišući strateške korake za narednu godinu, te shodno tome neće razmatrati i oglašavati se o ovom pitanju, navedeno je u saopštenju VSTS-a.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak, 10. decembra, Deklaraciju o ustavnim principima, te četiri informacije o prenosu nadležnosti sa zaključcima, među kojima je zaključak o VSTS-u.

Tim zaključkom planira se da Vlada Republike Srpske pripremi zakon o VSTS-u Republike Srpske u roku do šest mjeseci.

Nakon usvajanja ovog zakona, planirano je neprimjenjivanje Zakona o VSTS-u BiH na teritoriji Republike Srpske.

Narodna skupština je povukla saglasnost iz 2004. godine, na osnovu koje je usvojen Zakon o VSTS-u u parlamentu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79