VSTV BiH na današnjoj sjednici imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 9. i 10. novembra 2022. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou RS, imenovani su: Marija Aničić-Zgonjanin, na poziciju predsjednika Okružnog suda u Banjoj Luci, Slobodanka Močević, na poziciju presjednika Osnovnog suda u Vlasenici, Snežana Živković, na poziciju zamjenika glavnog republičkog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, Miodrag Bajić, na poziciju zamjenika glavnog republičkog tužioca – specijalni tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske; Asmir Koričić, na poziciju sudije Vrhovnog suda Republike Srpske.

Na nivou Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, imenovan je Dragan Tomaš, na poziciju predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

– Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTS BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 28. novembra 2022. godine – saopćeno je iz VSTV-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79