VSTV: Odakle “smrdi” i ko će snositi odgovornost u ovom slučaju

Afera u vezi stanja u bh. pravosuđu još se ne smiruje. Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija sada traži policijsku zaštitu, jer kako kaže, u pitanje mu je dovedena lična sigurnost za vrijeme boravka u Sarajevu. Reakcija je to na tweet ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u kojem poziva građane na masovno okupljanje ispred državnog suda i tužiteljstva.

Nije trebalo dugo da afera o korupciji u bh. pravosuđu dobije nastavak – ovog puta umiješao se ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan mektić. Na Twitteru je pozvao građane na masovne proteste, čiji će, kako navodi, biti vođa.

“Da bi spasili i državu i sebe neophodno je oboriti ovakav kriminalni VSTV. Predlažem masovno okupljanje građana iduće sedmice pred Tužilaštvom i Sudom BiH (tu je sjedište VSTV) kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavki. Biću na čelu toga pokreta”, napisao je Mektić na Twitteru.

Nije trebalo dugo ni da reaguje predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, koji je zatražio policijsku zaštitu, piše N1.

“Nakon najnovijih istupa ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine gospodina Dragana Mektića, kojim poziva na političke proteste ispred zgrade VSTS-a BiH u cilju iznuđivanja personalnih promjena u VSTS-u BiH, a posebno dovodeći ih u kontekst javnog poziva za nasilno rušenje vlasti od prije nekoliko dana, koji je također uputio ministar bezbjednosti BiH, predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija se urgentno telefonom obratio direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH gospodinu Mirsadu Viliću te zatražio obezbjeđenje njegove lične sigurnosti za vrijeme boravka u Sarajevu“, navedeno je u saopštenju.

Procedure nalažu procjenu sigurnosne situacije prije donošenja odluke o dodjeljivanju obezbjeđenja. Inače, ovo nije prvi put da Mektić poziva na proteste. U junu prije dvije godine Mektić je pozvao građane da izraze svoje nezadovoljstvo i “putem demokratskog procesa izvrše pritisak da se spasi i RS i BiH”. Nije jedini – proteste je prizivao i Milorad Dodik krajem prošle godine, kada je govoreći o slučaju Dragičević izjavio: “Ako za mjesec-dva dana ne bude te odluke, pozvat ću građane pred Tužilaštvo da ih izbacimo iz njihovih kancelarija, jer oni ne rade dobro svoj posao.”

Gotovo pola godine kasnije ni odluke, ni protesta pred tužilaštvom. Iako moderna historija države Bosne i Hercegovine ne pamti masovne proteste zbog rada pravosuđa, Mektiću danas podrška – ali na Twitteru. Koliko će ova posljednja afera dodatno uticati na već narušeno povjerenje javnosti u pravosudne institucije – važno je pitanje.

“Riba smrdi od glave – tako narod kaže. Nije to svejedno rečeno. Ako je to neko ko je na izrazito visokom formalnom položaju, onda ljudi percipiraju da je to odraz općeg stanja. I zbog toga je ovaj slučaj u mnogome posebniji”, izjavio je advokat Vlado Adamović.

A Bosna i Hercegovina nikad nema samo jednu glavu – odakle smrdi i ko će snositi odgovornost u ovom slučaju – posao je, opet, pravosuđa.

Kome moralna a kome krivična odgovornost – odlučit će institucije kojima građani sve manje vjeruju, dok će Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, koja je inače u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH odlučiti hoće li Milan Tegeltija dobiti zaštitu zbog tweetova ministra sigurnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments