Vučić: Bošnjaci su naša braća

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi volio da predsjednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović i Ranko Krivokapić dođu u posjetu Beogradu, ali i istakao problem protjeranog ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

“Sa Đukanovićem se ne čujem uopšte, sa Krivokapićem sam se vidio dva do tri puta. Volio bih da obojica dođu u zvaničnu posjetu Beogradu. To što imamo razlike i drugačije mislimo ne znači da ne treba da razgovaramo”, rekao je Vučić.

Vučić je za RTS rekao da nije učestvovao u izborima u Nikšiću i Crnoj Gori, niti je za njih zainteresovan. On je rekao da ga zanimaju samo za rezultati popisa u Crnoj Gori zbog srpskog naroda i potvrdio da će nastaviti da pomaže Srbe u toj zemlji.

Kada je riječ o vakcinama AstraZenece koje je Srbija poklonila Bosni i Hercegovini i tvrdnji državne ministrice inostranih poslova Bisere Turković da su to “vakcine za siromašne”, Vučić je naveo da zna da je njoj “politički naređeno da to kaže i da zna i od koga”.

“Ali, to prešutite, kao i to da vas neko linčuje, zato što su Bošnjaci naša braća i zato što moramo da gradimo najbolje moguće odnose sa njima”, kaže Vučić.

On je istakao da će Srbija da radi na regionalnom jačanju, te da ima možda najbolje odnose sa Sjevernom Makedonijom, a sve bolje sa Albanijom. Vučić je uvjeren da će odnosi sa Crnom Gorom biti veoma dobri, dok je one sa BiH ocijenio kao vrlo pristojne.

Govoreći o lideru SDA u Sandžaku Sulejmanu Ugljaninu, koji traži specijalni status za Sandžak ili Rašku oblast, Vučić je napomenuo da stanovništvo tamo traži puteve, kanalizaciju, bolnice i da se više uzdaju u Beograd nego u sve druge zajedno.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je rekao da Srbija traži kompromis sa Albancima na Kosovu, ali da nije siguran da su oni na to spremni.

Vučić je rekao da nema “non-pejpera”, ali da SAD traži međusobno priznanje, EU punu normalizaciju, a Srbija kompromis, dok je za Albance kompromis da Priština prizna Beograd, iako Srbija traži da bude ispunjen Briselski sporazum, u prvom redu formirana zajednica srpskih opština.

Rekao je i da je za Srbiju teža pozicija sa novim američkim predsjednikom Josephom Bidenom, a što se tiče primjedbi iz EU na saradnju Srbije sa Rusijom i Kinom, on je poručio da će Beograd da čuva ta prijateljstva.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79