Vučić: Britanski amandmani pojačali rezoluciju o Srebrenici, kaže da je “pojačana snaga”

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, iznio je večeras izjavu u kojoj je istakao da je predložena rezolucija o genocidu u Srebrenici ostala suštinski nepromijenjena, ali je pojačana nakon prihvatanja tri britanska amandmana.

Glasanje o rezoluciji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija očekuje se 15. ili 16. maja.

Vučić je za RTS izjavio da su tri britanska amandmana dodatno pojačala rezoluciju, kako bi bila “nije dovoljno protiv Srba”. Naglasio je da nije bilo nikakvih konsultacija sa Srbijom u vezi s tim amandmanima.

Osim toga, Vučić je spomenuo da su se Estonija, Poljska, Luksemburg, Hrvatska i Bugarska pridružile kao kosponzori rezolucije, te da su prihvaćeni Peruov amandman i odbijeni prijedlozi Irana i Australije.

Rezolucija proglašava 11. juli Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine. Ona također osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice i razviju odgovarajuće programe.

Vučić je izrazio frustraciju zbog nedostatka dijaloga u vezi s ovom rezolucijom te je najavio planirano glasanje o njoj između 13. i 17. maja, istovremeno s glasanjem o prijemu Kosova u Vijeće Evrope.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79