Vučić će ipak ići na Samit u Tiranu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas saopćio da će ipak ići u Tiranu na samit EU i zemalja Zapadnog Balkana iako je prethodno najavio da srbijanska delegacija neće prisustvovati sastanku.

“Nisam siguran ali svakako će biti, ili nadam se da će biti, nekakve koristi od odlaska u Tiranu. Sigurno bi bilo velike štete za našu zemlju ako ne odem na Samit EU-Zapadni Balkan Možda bih ja pokazao da je moja sujeta jača i veća, ali bi sasvim sigurno bila velika šteta za zemlju, u smislu privlačenja investicija i svega drugog”, poručio je Vučić.

Vučić je ranije govorio kako niko iz Srbije neće ići u Tiranu zbog imenovanja Nenada Rašića u vladu Kosova. Danas je ipak rekao kako je u tom trenutku reagovao “emotivno”.

Predsjednik Srbije je istakao da na odluku nije utjecao specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, te da je za Srbiju Zajednica srpskih opština prioritet.

“Riješite sva svjetska pitanja, pa ćemo se vratiti na ZSO. Ne, prvo Zajednica srpskih opština, pa ćemo onda da razgovaramo o tim bjelosvjetskim pitanjima”, dodao je Vučić.

Prema riječima predsjednika Srbije velike sile nikada ne mijenjaju stavove te očekuje da će glavna tema samita biti sankcije Rusiji.

“One će uvijek htjeti bukvalno po svaku cijenu da Srbija, na ovaj ili onaj način, ili dozvoli ulazak Prištine u UN ili da ih priznamo. A onda će nam reći fantastičan ustupak Prištini ukoliko ne dođe do međusobnog priznanja samo da ih pustite u UN. To su trikovi i oni misle da sa nama mogu da se igraju”, kazao je Vučić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79