Vučić: Christian Schmidt nam je pomogao kada su htjeli da izoluju Milorada Dodika

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je izjavio da je više puta razgovarao sa Christianom Schmidtom, novim visokim predstavnikom u BiH, i da će “uvijek pričati sa svima”. Naveo je da je Schmidt pomogao da Evropa ne izoluje Milorada Dodika.

“On je više puta i pomogao Srbima, kada su Milorada Dodika htjeli da izoluju, ja sam ga zamolio da dođe i pomogne u rješavanju tog spora. Ja razumijem Dodika, ali ćemo razgovarati sa svima”, rekao je Vučić sinoć u emisiji “Ćirilica”.

Dodao je da će Schmidtu reći da je protiv Bonskih ovlaštenja i Inzkove politike, i “da je svaka akcija protiv Dodika katastrofalna za stanje u region”.

“Pri tome, da imate u vidu, Schmidt je jedan fantastično inteligentan čjovek, vrsni i veoma iskusan političar. Nadam se da će imati više takta i željeti da čuje i srpsku stranu”, kazao je Vučić.

Vučić je naveo da su odnosi Srbije sa Republikom Srpskom najbolji ikada.

“Nikada ne smiju da nam se ponove sankcije na Drini, olajavanja i svađe. Ja razumijem poziciju RS-a, i ja da sam na njihovom mjestu isto bih se ponašao. Ali i oni moraju da razumiju poziciju Srbije. Mi imamo više od 60 posto stranih direktnih investicija sa Zapada. Je li mislite da ja imam pravo da ugrozim takvu poziciju Srbije. A je li mislite da smijem da ugrozim Republiku Srpsku. Nećemo se saglasiti sa progonom Milorada Dodika. Mali smo mi za Rusiju, a ja želim da se nastavi napredak Srbije. Ali to ne znači da neću reći Schmidtu sve u lice. Komplikovana je situacija za nas izuzetno”, kazao je on, prenijele su Novosti.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79