Vučić danas opet domaćin političarima iz RS-a

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas u Beogradu s delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsjednica entiteta Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Sastanku koji počinje u 11 sati će prisustvovati i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović te predstavnici parlamentarnih stranaka iz ovog. bh entiteta kako iz vladajuće koalicije tako i iz opozicije.

Cvijanović je prije nekoliko dana uputila pismo predsjedniku Srbije, u kojem je zatražila da organizuje sastanak na kojem će biti razgovarano o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Za Republiku Srpsku je dolazak novog visokog predstavnika, nasljednika Valentina Inzka, neprihvatljiv i traže zatvaranje OHR-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić preksinoć je, gostujući na jednom srbijanskom mediju, rekao da je “Christian Schmidt jedan od najutjecajnijih njemačkih političara”.

“Mi moramo voditi računa o interesima Srbije. Christian Schmidt je veoma ozbiljan čovjek, on je moj veoma dobar poznanik. Riječ je o jednom od najsnažnijih političara Njemačke. Mislim da on nije čovek koji mrzi Srbiju i srpski narod”, kazao je sinoć Vučić.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson jučer je Dodiku pokušao obrazložiti važnost iskazivanja podrške novom visokom predstavniku zbog važne uloge koju OHR i dalje ima u našoj zemlji u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsjetimo, Vijeće za implementaciju mira (PIC) 27. maja je imenovalo Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u BiH, na prijedlog Njemačke. On bi dužnost trebao preuzeti 1. augusta. Njegovom imenovanju usprotivila se Rusija,

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79