Vučić direktno zaprijetio: Posljednji put ponavljam da stranci urazume Aljbina Kurtija, ako to ne učine, bit će kasno!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se obratio povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Odmah nakon obraćanja, predsjednik Srbije zaputiće se na granicu Kosova. On će provesti noć sa vojskom i odatle će pratiti situaciju.

NATO osudio ničim izazvane napade na pripadnike KFOR

Vučić je na početku svog izlaganja rekao da je mjesecima govoreno da Aljbin Kurti ima samo jednu želju – da izazove sukobe na KiM, da izazove krvoproliće.

– Iako smo mjesecima govorili da Aljbin Kurti ima samo jednu želju da izazove sukobe na KiM, da dovede do krvoprolića, malo ko je želio da čuje istinu i htio da razumije šta je suština svega što se događa. U posljednja 3 dana i politički nepismen mogao je da razumije šta su pripremali, sve u organizaciji Kurtija, da dođe do sukoba Srba i NATO-a a on da pere ruke i kaže da nema nikakve veze sa tim.

– Srbi na sjeveru KiM u 7 jutros okupili su se ispred opština Zvečan kako bi iskazali nezadovoljstvo upadom Kurtijevih okupatora, a pripadnici KFOR-a iako su davali garancije, nisu to spriječili. Srbe su sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica i “gradonačelnici” ovih opština, naknadno su otišli na sastanak američkog ambasadora.

Predsjednik kaže da je KFOR pustio Kurtijeve “gradonačelnike” da uđu u zgrade Opštine, a onda su njih “štitili od Srba”, umjesto da su uradili obrnuto.

– Dva vozila ROSU ostala su okružena Srbima na koje je srpski naslov okačio zastavu i ispisao 4 slova S ali nikakvo nasilje nisu sprovodili. Nakon nekoliko sastanaka predstavnika Srba i KFOR-a, a išao je Dragiša Milović na te razgovore, veoma odgovoran čovjek, Srbi su predložili da KFOR zamijeni ROSU specijalcima a da KFOR može da ostane. Srbima nije smetao KFOR. Tada je komandant KFOR-a za region istok rekao da razumije spske zahtjeve, KFOR zatim uslovljava čitav dogovor time da Srbi puste dva vozila policije. Srbi na to nisu pristali. Govorim vam suštu istinu. Onda su pripadnici KFOR-a tukli Srbe i krenuli da bacaju šok bombe i suzavac. Dio ljudi je otišao da se skloni, a dio je golim rukama krenuo da se suprostavi nasilju.

– 52 Srba je zatražilo ljekarsku pomoć. Udarali su i šutirali su ih, a Srbi su ga jedva odvojili. Počeli su da bacaju šok bombe po narodu. Pripadnik ROSU je zapucao i ispalio više hitaca u pravcu Srba. Tada su Srbi odgovorili kamenicama. Na više mjesta su primijećeni snajperi. Srbi su upozorili KFOR da su Albanci naoružani u zgradi opštine, kaže Vučić. Četiri Srbina su lišena slobode, a u toku su pregovori sa KFOR-om da budu pušteni. Ukupno je povrijeđen 41 pripadnika KFOR-a. Trojica su teže ranjen. Za sve je kriv Aljbin Kurti. Na to sam upozoravao, a niko nije želio da čuje.

Vučić je istakao da “zapuca li albanski okupator, situacija će biti drugačija”.

– Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, ali posljednji put ponavljam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Aljbina Kurtija, ako to ne učine, plašim se da će biti kasno. Nećemo dozvoliti progon našeg naroda na KiM. Za sutra u 8 sati zakazana je sjednica sa Kvintom – zaključio je Vučić.

Haos na sjeveru Kosova: Više od 50 osoba povrijeđeno u sukobima KFOR-a i lokalnih Srba, jedna životno ugrožena

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79