Vučić: Građani Srbije izglasali promjene Ustava

Vučić
Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je više od 60 posto građana izašlih na referendum glasalo “da” i na taj način su se izjasnili da su za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava u oblasti pravosuđa.

Vučić je naveo da je 60,48 građana izašlih na referendum o promjeni Ustava glasalo za promjene, a 39,52 posto protiv. Naglasio je da je razlika oko 400.000 glasova između onih koji su zaokružili “da” i građana koji su zaokružili “ne”.

Napomenuo je da prebrojano 97,02 posto biračkih mjesta i da je ostalo da se brojanje završi u Novom Pazaru i na Voždovcu. Istakao je da je Srbija poslala dobru sliku u svijet.

– Mislim da smo uradili dobru stvar za svoju zemlju – poručio je Vučić, prenosi RTS.

Izlaznost je prema prvim procjenama bila nešto manja od 30 posto. U pogledu izlaznosti ne postoji cenzus kao uvjet da bi referendum uspio, a rok za objavljivanje zvaničnih rezultata je petak, 21. januar do 20 sati.

Inače, kada je riječ o sudstvu, predložena promjena je da će sve sudije birati Visoki savjet sudstva, a mandat sudije će od od početka biti neograničen, dok će Narodna skupština Srbije biti izuzeta iz postupka izbora sudija.

Kada je riječ o promjenama koje se predlažu u tužilaštvu, najznačajnija glasi – umjesto Narodne skupštine, Visoki savjet tužilaca će birati tužioce.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79