Vučić i Kurti zajedno za istim stolom: Razgovarat će o evropskom planu za Kosovo

Brisel je domaćin nastavku dijaloga Beograda i Prištine na kojem se od čelnika dvije strane očekuje da prihvate evropski plan za Kosovo koji podupiru Sjedinjene Američke Države. Danas će srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija ugostiti šef eurodiplomatije Josep Borrell i posebni izaslanik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak.

Borelj i Lajčak imat će tokom dana odvojene razgovore s Vučićem i Kurtijem, a zajednički sastanak očekuje se u 15 sati.

Njemačko-francuska inicijativa, koja je u međuvremenu prihvaćena kao evropski plan i preduslov za daljnje eurointegracijske procese Srbije i Kosova, predviđa uzajamno priznanje dokumenata, pečata, pasoša, ličnih karata i nacionalnih simbola.

U prijedlogu sporazuma se ne inzistira da Srbija formalno prizna kosovsku državnost, ali bi se po tom dokumentu de facto morala odnositi prema Kosovu kao suverenoj državi.

Srbija, također, ne bi smjela blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uz obavezu obje strane da razvijaju normalne dobrokomšijske odnose na temelju jednakih prava. Kosovo bi trebalo osigurati prikladan nivo samouprave za srpsku zajednicu i formalizirati poseban status Srpske pravoslavne crkve, a obje strane otvorile bi svoja stalna predstavništva u glavnim gradovima.

Crvene linije s kojima Vučić dolazi danas u Brisel su da Srbija ne prihvata Kosovo kao neovisnu državu, te da se neće suglasiti s članstvom u UN-u. Istovremeno, Beograd insistira na uspostavi zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu, što je predviđeno sporazumom koji su dvije strane pod pokroviteljstvom EU-a potpisale u Briselu 2013. godine.

Vlasti u Prištini ne žele da ta asocijacija ima izvršne ovlasti niti da postane entitet poput RS u Bosni i Hercegovini, a Kurti početak formiranja ZSO-a pokušava uvjetovati uzajamnim priznanjem.

Zapad kao krajnje rješenje vidi “pravno obvezujući sporazum”, ne prejudicirajući u sadašnjoj fazi dijaloga kako bi on trebao izgledati.

Prihvaćanje prijedloga
Evropska strana očekuje da će obje strane danas prihvatiti ponuđeni prijedlog za normalizaciju odnosa i ističe da se neće razgovarati o sadržaju prijedloga, nego o njegovoj provedbi koja bi trebala potrajati nekoliko mjeseci.

Provedbu prijedloga nagledat će zajedničko vijeće pod vodstvom EU-a.

– Obje strane su svjesne da u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu ne smijemo dopustiti da Rusija destabilizira Zapadni Balkan – rekao je neimenovani dužnosnik EU-a. Objema stranama prethodnih dana stigle su jasne poruke i Brisela i Vašingtona (Washingtona) da očekuju konkretno očitovanje o evropskom planu rješenja za normalizaciju odnosa.

Uoči sastanka u sjedištu EU-a, koji bi mogao biti prijelomni za sljedeće faze pregovora, Vučiću i Kurtiju ovog su vikenda stigla pisma iz ureda autora inicijalnog plana – francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona) i njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholza), te italijanske premijerke Đorđe Meloni (Giorgie), čija se vlada pridružila podršci ponuđenim rješenjima za Kosovo.

Prema izvještajima medija u Beogradu i Prištini, oba lidera ohrabrena su da u Briselu danas prihvate evropski prijedlog temeljnog sporazuma o Kosovu i njegovo daljnje provođenje, uz ispunjenje obaveza preuzetih ranijim sporazumima, a to u slučaju Prištine znači i formiranje ZSO, što Beograd nastoji nametnuti kao ključni preduslov za učestvovanje u nastavku dijaloga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79