Vučić: Imate mjesec dana rok da dostavite nelegalno oružje i municiju, bez posljedica

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u Dnevniku na RTS, gdje je istaknuo da počinje predaja nelegalnog oružja, ali naveo je određene mjere koje će se primjenjivati u narednom periodu.

Predsjednik Srbije je rekao da, kako u OŠ Vladislav Ribnikar, tako i u Duboni i Orašju, “naše je da iz te velike tragedije izađemo ujedinjeni i da pokušamo da neke probleme riješimo na nešto drugačiji način”, prenosi Nova.rs.

Vučić je za RTS rekao da je tuga ogromna.

“Osjećaju je prvenstveno porodice, ali i svi ostali”, kazao je.

Podsjetio je da od sutra počinje predaja nelegalnog oružja.

“Mjere su takve da mi od sutra oduzimamo nelegalno oružje, imate mjesec dana rok da dostavite nelegalno oružje i municiju, bez posljedica. U dva šatorska krila između Krnjače i Ovče, bilo je više automatskih pušaka, 650 metaka municije, molim ljude da samo odu u policijsku stanicu i ostave to”, kazao je.

Istaknuo je da je to prva mjera te da očekuje odgovornost i milione metaka koji će biti predati. Najavio je da će nakon toga uslijediti kazne za držanje neleganog oružja.

“Druga mjera, ići ćemo na drastično, 90 posto smanjenje legalnog oružja koje se koristi u izvršenju likvidacija. Dvije i pol hiljade novih mladih policajaca angažujemo, to je 1.200 više od broja onih koji idu u penziju. Nije problem ni da kupimo KD vrata za sve škole u Srbiji, ali saslušat ćemo mišljenje radne grupe do kraja sedmice”, kazao je.

Policajci u školama će smanjiti vršnjačko nasilje

Predsjednik Vučić je rekao da se monstruozne stvari dešavaju svuda u svijetu.

“Mi smo imali te slučajeve u našoj zemlji. U Americi ste imali 190 masovnih ubistava, više nego što je proteklo dana u ovoj godini”, kazao je Vučić.

Kaže da sada “moramo da vidimo šta je to što je moguće da sebe i djecu obezbijedimo što više”.

“Ovdje je tragedija posebna jer je mnogo djece stradalo. Moramo da napravimo mjere i da reagujemo i kao društvo i kao država. Imat ćemo povećan broj pedagoga. Sve mjere koje predlažu, a koje ne isključuju jedna drugu prihvatit ćemo”, naglasio je predsjednik.

Policajci u školama će, kaže, smanjiti nivo vršnjačkog nasilja.

“Naša je procjena za 70 do 80 procenata”, naglasio je Vučić.

Od sutra pojačane patrole kod škola i tržnih centara

Govoreći o patrolama oko škola i tržnih centara, Vučić je rekao da će sve da se pojača od sutra, posebno u prvom trenutku kada razne psihopate misle da je njihov trenutak došao.

“Ja samo molim ljude da nam lažno ne prijavljuju kao državi. Ubismo svoju policiju. Ti ljudi rade danonoćno. Možete misliti kakav je pakao na društvenim mrežama gdje svaki ludak koji pomisli da treba da dobije neki lajk, kao ono dijete iz okoline Pančeva što je podržalo monstrum-ubicu iz ove škole. ‘Što si to uradila?’ ‘Pa zbog pregleda’ – to je odgovor”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su spremni da razgovaraju i o KD vratima u školama, ali i upitao da li će se uvoditi takva vrata i u tržne centre i na druga mjesta.

“Za nas nije problem da kupimo KD vrata za svih 1.800 škola, koliko god da košta, Srbija ima novca, ako će to biti dodatna psihološka sigurnost za roditelje i djecu”, istakao je predsjednik Srbije.

On je rekao da neće govoriti o politici, ali da će se sutra vidjeti i dodatne političke mjere koje će biti preduzete.

“Dan nakon što se nešto dogodi pozivate na proteste, to je toliko pogrešno, to vam govorim ne kao lider neke političke stranke još malo vremena, to se ne radi nigdje u svijetu. Razmislite šta ćemo u budućnosti da imamo kada nam se bilo kakva tragedija bude dogodila”, kazao je predsjednik.

Podsjetimo, prethodnih dana desila su se dva stravična zločina. Nakon velike tragedije koja se dogodila 3. maja, kada je Kosta K. (13) ubio osam vršnjaka i čuvara škole, kao i ranio šest đaka i nastavnicu historije, zločin kod Mladenovca je počinio i U.B. ubivši osam i ranivši 12 osoba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79