Vučić laže Srbima o plaćama Hrvata

ДРВАР, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић.

Mnogo reakcija izazvao je najnoviji u nizu istupa srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u kojem je spominjao Hrvate.

Vučić koji često plasira tezu da su Hrvati opterećeni Srbijom i njime, opet je, kao često dosad, ničim izazvan počeo komentirati Hrvatsku. Ovoga mu je puta kao povod poslužio inauguracijski govor predsjednika Zorana Milanovića, iako on u njemu ni jednom riječju nije spomenuo Srbe, Srbiju ili Vučića, tek su neki analitičari u interpretacijama tog govora zaključili da je poslao poruku i Srbima da ne misli o njima ono što misli o Vučiću, iako se za to može naći malo ili nimalo uporišta u Milanovićevom govoru, piše Index.hr.

Srpski je predsjednik, osim odgovora Milanoviću da “neće ljubiti stope pod njegovim nogama”, ma što god to značilo, imao potrebu prikazati da se ekonomski Srbija razvija puno bolje nego Hrvatska te da “im zato Vučić smeta najviše”. Kao glavni argument poslužile su mu prosječne plaće u Hrvatskoj i u Srbiji, no problemčić je to što je srpski predsjednik malo falsificirao podatke.

“Znate zašto im Vučić smeta najviše? Zbog snažne srpske ekonomije. Zato što su oni imali prosječnu plaću 840 eura kad smo mi imali 340. Danas je kod nas 510 ili 515 – evo sačekat ćemo podatke još dan-dva, a kod njih je 860. Mi se približavamo i imamo dvostruko veći rast nego Hrvatska. Mi imamo suficit s Hrvatskom u posljednje četiri godine. Samo u Vučićevo vrijeme”, govorio je zajapureno kao obično Vučić u programu televizije Prva.

No podaci koje je iznio, prvenstveno oni o plaćama, prilično su daleko od realnosti.

Vučić je prije nego što je postao predsjednik obavljao funkciju srpskog premijera. To je postao 27. travnja 2014.

Vučićeve laži o plaćama u Srbiji i Hrvatskoj

Prosječna neto plaća u travnju, mjesecu u kojem je Vučić preuzeo funkciju premijera, iznosila je u Srbiji 390 eura. U studenome 2019. godine, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci srpskog Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u toj zemlji iznosila je 479 eura.

U Vučićevom mandatu plaća u Srbiji narasla je, dakle, 89 eura.

U Hrvatskoj je u travnju 2014. godine prosječna neto plaća iznosila 736 eura. U studenome 2019. godine iznosila je 879 eura. U tom je razdoblju narasla za 143 eura.

Rast plaća u Hrvatskoj, naravno, nije bogznašto, ali odnos rasta plaća u Srbiji i Hrvatskoj sasvim sigurno nije onakav kakvim ga predstavlja Vučić. Naravno, poruke su to koje je Vučić namijenio domaćoj javnosti i periodički ih plasira, a tako, između ostalog, i dobiva izbore.

U postocima, Srbija je od travnja 2014. do studenoga 2019. godine narasla nešto manje od 23 posto, a u Hrvatskoj nešto manje od 20 posto.

Ukratko, Vučić je plaće na početku svog mandata u Srbiji znatno umanjio, a u Hrvatskoj znatno uvećao. Najnovije podatke o plaćama u Hrvatskoj Vučić je prikladno umanjio kako bi dokazao svoju tvrdnju da “njima najviše smeta Vučić”, a valjda pritom misli na hrvatsku vlast.

Vučić je iznio još poluistina ili neistina

I ostalo što je iznio Vučić pokušavajući učvrstiti tu svoju tvrdnju u intervjuu na srpskoj televiziji, ima tek nešto dodira s istinom. Srbija doista raste brže od Hrvatske, ali tek lani. Gospodarski rast te zemlje prošle je godine dosegao četiri posto BDP-a, dok je hrvatski iznosio tri posto. No kada se sagleda cijeli Vučićev mandat, od 2014. do 2018. godine (Svjetska banka još nije objavila podatke za prošlu godinu) BDP obiju zemalja rastao približno isto – hrvatski za 12,20 posto, a srpski za 12,04 posto.

Što se tiče Vučićeve tvrdnje o suficitu u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom, nju je gotovo nemoguće provjeriti jer dvije zemlje već godinama izdaju različite podatke. Pritom se s hrvatske strane može čuti da je Hrvatska u suficitu, dok Vučić tvrdi da je Srbija u suficitu, odnosno da je vrijednost robe koju Srbija izvozi u Hrvatsku veća od one koja

Vučiću inače nije prvi put da obmanjuje Srbe kada je riječ o usporedbi plaća s Hrvatskom. Prije godinu dana srpski portal Istinomer objavio je da je srbijanski premijer govorio neistine smanjujući prosječne plaće u Srbiji u 2014. kad je postao šef izvršne vlasti. Istinomer je Vučiću zbog prošlogodišnje tvrdnje da su plaće porasle 40 posto od 2014. godine dodijelio ocjenu “kratke noge”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79