Vučić: Mislim da već znam ko će biti predstavnik za dijalog i, vjerovatno, za BiH

ДРВАР, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, bez obzira na to ko bude imenovan za izaslanika za Kosovo, glavnu riječ o rješenju kosovskog pitanja voditi Berlin preko Brisela.

Vučić, kako je naveo, misli da već zna ko će biti predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i, vjerovatno, BiH.

– Kada bude određen predstavnik, mislim da već znam ko će biti predstavnik za dijalog i, vjerovatno, za Bosnu i Hercegovinu. Bit će to neko od velikog utjecaja u Berlinu, odnosno s velikom podrškom Berlina. On će biti pod velikim utjecajem Berlina. De fakto će, bez obzira na to koja je ličnost, Berlin preko Brisela voditi glavnu riječ, što za nas nije lako – rekao je Vučić za TV Prva.

Govoreći o razgovoru s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josepom Borrellom, Vučić je naglasio da je riječ o iskrenom prijatelju Srbije koji razumije njenu poziciju.

– Za razliku od onih koji misle da je normalno da Srbija mora priznati Kosovo i da je samo pitanje trenutka kada će to biti, on je čovjek koji dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo i zna da ni Španija neće to učiniti – istakao je Vučić.

On je ukazao da je Borrell profesionalac i da mora razgovarati i s Prištinom, jer ima Nijemce, Francuze i druge koji su priznali nezavisno Kosovo.

Komentari