Vučić: Moramo da poštujemo džamije kao što poštujemo naše crkve, policajci će biti premješteni

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Priboju da u taj grad “nije došao da dokazuje bilo kome bilo šta”, kao i da zna da “nikada ništa neće dokazati šta god uradio”, već da je došao da sasluša zahtjeve ljudi i izađe im u susret koliko je to moguće.

Vučić je izjavio danas da će policajci iz Priboja koji su pjevali pjesme kojima se veliča zločin nad Bošnjacima u Srebrenici, biti “ne samo kažnjeni” već i premješteni iz tog višenacionalnog grada na jugozapadu Srbije, javlja Beta.

Navodeći da u tom slučaju i tužilaštvo „radi svoj posao“, Vučić je tokom razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave i vjerskih zajednica u Priboju upozorio da će svi koji bi da „pucaju na džamije, ubijaju, kolju nečiju decu“ završiti iza rešetaka.

– Svako ko pomisli da može da ugrozi nečiji život ili kuću, nečiju džamiju ili crkvu, imat će posla sa državom koja će vrlo nemilosrdno da reaguje. Molim sve ljude da ne izazivaju državu i ne provjeravaju snagu države – rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je kazao da Bošnjaci “vijekovima” žive sa Srbima u Priboju i okolini.

“Moramo da poštujemo muslimane, da poštujemo džamije kao što poštujemo naše manastire i crkve. Ovo je njihova zemlja jednako kao i naša. Ne postoji jači u ovoj državi, svi su jednaki pred zakonom zvao se neko Asmir ili Predrag – kazao je Vučić.

Najavio je i da će se raditi na tome da Bošnjaci budu više zastupljeni u organima reda u Priboju, navodeći da kao manjina moraju da se osjećaju sigurno.

Vučić je prilikom razgovora sa Bošnjacima i Srbima, kao i sa predstavnicima vjerskih zajednica, rekao u vezi sa rasvjetljavanjem zločina koji su počinjeni tokom 90-tih godina prošlog vijeka, da ne treba imati “višak gnjeva”.

  Šta je Kolumbijka ispričala policiji nakon likvidacije Stojanovića?

Vučić je rekao da “nema politički interes” za posjetu Priboju, kao i da nije došao da razgovara sa stanovnicima te opštine da bi im “podilazio”.

“Ako krenemo da istjerujemo pravdu teško da ćemo da je istjeramo ikada – rekao je Vučić i dodao da smatra da treba da se “izgradi zemlja i zaposle ljudi”, a da je druga stvar “da nijednog sekunda ne ugrozimo mir”.

Mještani Priboja su za predsjednika Srbije imali pitanja oko slobode nošenja hidžaba, oko čega su žene koje su ih nosile, kako je navedeno, imale neprijatnosti, na šta je on odgovorio da će “raditi na tome” da se poštuju vjerska prava i slobode.

Iznijet je i zahtjev za izmjenom Zakona o civilnim žrtvama rata, tako da bi i porodice Bošnjaka koji su prije 30 godina oteti u Sjeverinu bile prepoznate kao civilne žrtve, što podrazumijeva i isplatu odštete.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79