Vučić na Vijeću sigurnosti UN: Srbi, glavu gore, nije osuđena ni Srbija ni srpski narod

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj će biti predstavljen izvještaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

– Argumentacija predstavnika Mehanizma jeste da Srbija ima obavezu da izruči državljane Srbije Mehanizmu bez obzira na prirodu optužbe. To je teško provesti u djelu. Tu se radi o kršenju međunarodnog prava. Rečeno je da Srbija ignoriše svoje obaveze. Upravo je suprotno – naglasio je Vučić.

Šta je sa zločinima u Hrvatskoj i Kosovu

Istakao je da krivično gonjenje Petra Jojića i Vjerice Radete treba da se prebaci na pravosudne organe Srbije.

– Srbija želi i već je u više navrata izrazila spremnost da preuzme krivično gonjenje Radete i Jojića i molimo Mehanizam da prebaci ovaj slučaj Srbiji. Srbija je do sada izručila sve osobe koje je tužio Ured tužioca – podsjetio je Vučić.

Šta je sa zločinima u Hrvatskoj i Kosovu, pitao je Vučić.

–  Šta je sa počinjenim krivičnim djelima nad Srbima u BiH, Hrvatskoj, na Kosovu? Mi osuđujemo sva krivična djela gdje god da su počinjena. Najčešće su Srbi optuženi. Mi osuđujemo zločine počinjene u Srebrenici. Mi pozdravljamo rad Mehanizma. Najčešće se dešava da se suđenja vode protiv Srba – kazao je Vučić.

Želimo gledatu u budućnost

Imamo već nekoliko kazni doživotnog zatvora, rekao je Vučić.

– Tužioci haškog tribunala su optužili Orića, Haradinaja i Gotovinu i svi su prvostepenom presudom, izuzev Haradinaja bili osuđeni.  Orić je prvostepenom presudom osuđen, da bi ga Žalbeno vijeće ga oslobodilo. Svjedoci pritiv Haradinaja su misteriozno izvršili samoubistvo. Prema presudama ispada da niko nije počinio zločine protiv Srba – rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija želi dobre odnose sa susjedima.

– Želimo gledatu u budućnost a ne u prošlost. Borit ćemo se za zajedničku budućnost – rekao je Vučić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79