Vučić: Napravili smo bilateralni sporazum sa SAD, a ne sa Kosovom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon potpisivanja historijskog sporazuma u Bijeloj kući kazao je da je veoma važno to da je ktoz ovaj bilaterlni sporazum direktno uređen odnos sa najvećom silom svijeta, Sjedinjenim Američkim Državama.

Naglasio je da je bitno i da se bave ekonomijom, te da nije potpisan sporazum s Kosovom već sa SAD.

Washington: Procurio tekst sporazuma Vučića i Hotija, pogledajte šta je dogovoreno

“Najvažnije u sporazumu je da kompromis i ovo je dobra stvar za Srbiju. Predviđeno je otvaranje Američke kancelarije za razvoj u Beogradu što znači jak signal svim investitorima iz SAD i Evrope. To je nešto što je ekskluzivno dobila samo Srbija. Amerikanci ća sa nama započeti izuzetno važne i velike projekte”, rekao je Vučić i dodao:

“Napravili smo bilateralni sporazum sa SAD, a ne sa Kosovom. Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD o ekonomskoj saradnji sa Prištinom, ne trilateralni, i u njemu Priština nije pomenuta kao subjekat međunarodnog prava. Dakle, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava.

Kako je naveo veoma je važno to što Amerikanci nisu pridali nikakve elemente države Kosovu u ovom sporazumu,

“Avdullah Hoti je rekao da prihvata sve samo da ima tačke deset o priznanju. Te tačke više nema i ljudi mogu da odahnu u Srbiji”, rekao je Vučić.

On je istakao da je napravljen pomak, ali da i dalje postoje velike razlike između Srbije i Kosova.

Vučić i Hoti potpisali sporazum u Bijeloj kući u prisustvu Trumpa

Pogledajte obraćanje Trumpa nakon potpisivanja sporazuma

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79