Vučić: Nisam mogao prihvatiti da je Srbija prisilno progonila na Kosovu

Nakon što su sinoć završeni višesatni razgovori prilikom čega je rečeno da je dogovor postignut, ali nije bilo potpisa, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je održao konferenciju za javnost u kojoj je detaljno iznio svoju perspektivu sporazuma.

Na samom početku je kazao kako su i evropski i domaći mediji “napuhali” priču o dogovoru.
“Imali smo rundu dijaloga koju su evropski i svjetski moćnici napravili medijski veoma važnom. Iznesena lavina neistina i u svijetu i u zemlji. Mnogi se kod nas nadaju najgorem mogućem rješenju po našu zemlju”, rekao je.

Osim toga dodao je da razgovori nisu bili laki kao ni ranije “jer je riječ o stranama koje su nažalost i dalje suprotstavljene”.

Zatim je pročitao Aneks sporazuma i analizirao ga tačku po tačku s mnoštvom digresija.

Naveo je više razloga zašto nije potpisao sporazum, a jedan od njih je i to što se Kosovo naziva republikom, a on navodi da to nije međunarodno priznata država.

“U formalno-pravnom smislu teško ćete dokazati da sporazum postoji bez potpisa, bez jasno izražene sagasnosti. Ja uvijek nedvosmisleno govorim koje su naše crvene linije koje se prvenstveno tiču prihvatanja Kosova i primanja u UN. Upravo zbog toga nismo potpisali ono što je nazvano sporazumom, kao ni Aneks. Odbio sam da prihvatim glagolske imenice poput “prihvatanje” koja je bila napisana na više različitih načina”, naveo je.

Kazao je da Kurti samo želi potpis, ali ne i da provede sporazum.

“Uvijek sam govorio da prihvatamo koncept i da smo spremni da sarađujemo mnogo više nego oni na Kosovu, koji su spremni samo na potpis”, kazao je.

Objasnio je još jedan detalj oko kojeg su se sporili.

“Problem je nastao jer smo mi mogli da prihvatimo jedan termin o tome kako su nestali, ali nismo mogli da prihvatimo taj ‘prisilni nestanak’ jer to znači svođenje Srbije za direktnu odgovornost za sukobe na Kosovu, a to znači i plaćanje ratne odštete. Iza svega postoji neki trik”, rekao je Vučić.

Zajednica srpskih opština

O ovom pitanju također nisu postigli dogovor, a Vučić ističe da je razlog tome – uslovi Albina Kurtija koje nije mogao prihvatiti.
Za nas je veoma važno što se u Aneksu nedvosmisleno spominju dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga. To naglašavam jer kad se završio sastanak, ja sam se trudio da budem korektan prema drugoj strani, ali gospodin Kurit se pojavio i rekao ‘Mi imamo Ahtisari plan’, a nas to ne zanima, mi to nismo usvojili i nije dio procesa dijaloga”, rekao je Vučić.

Kazao je da je Kurti iznio tri stuba za osnivanje ZSO, među kojima je i to da teritorija nema izvršnu vlast. Vučić je rekao da su zajednice Srba potrebne, i to ne samo na sjeveru.

Kazao je da ima želju da posjeti Srbe na Kosovu i sa njima razgovara o rješenjima.

Naveo je da su sinoćnji razgovori dobro prošli jer su trajali dugo, a da u takvim situacijama on briljira zbog bolje koncentracije.

“Svaki put kako odem dolje, pa se vratim gore da se konsultujemo, jer to je svaki put stres, ponovo analizirate, zovete profesore, smijemo li ovo, možemo li ono, a dolje pritisak samo raste li raste. Meni je uvijek prednost kada to traje 12, 13 sati jer sam tu izdržljiviji od drugih. Loše je kad to traje dva tri sata, kad je 12 sati moja koncentracija je odlična i uvijek nešto bolja od ostalih, što je u kasne sate sinoć također bio slučaj“, rekao je Vučić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79