Vučić: Nude nam EU u zamjenu za Kosovo. Nećemo na to pristati

Foto: Tanjug/Arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se naciji iz Palate Srbija, govorio je o aktuelnim temama.

Prvo se osvrnuo na temu Kosova.

– Što se tiče Kosova, naša pozicija postaje sve komplikovanija zato što onako kako smo to predvidjeli prije gotovo osam mjeseci zapadne zemlje će pokušavati da riješe problem Kosova na jedan ili drugi način. Kada sam rekao da se mijenja arhitektura razgovora demantovali su me iz EU, imamo prijedlog na stolu dvije najveće evropske sile Njemačke i Francuske. Nisam siguran da li možemo da prihvatimo – kazao je Vučić.

Dodaje da su oni ti koji diktiraju teme.

– Naša najveća greška je bila ta što smo prihvatili da EU počne da rukovodi procesom konačnog rješavanja pitanja Kosova. Stalno su nam govorili bit će sljedeći put. Vidjeli ste izjave predsjednice Kosova koja je rekla da Srbi mogu i danas da osnuju Zajednicu srpskih općina kao nevladinu organizaciju. Što se tiče samog papira, on i dalje nije javan. Suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, a Srbija bi dobila brzi ulazak u EU – poručio je.

Vučić tvrdi da Srbi na Kosovu imaju stalne provokacije kroz pojavljivanje različitih policijskih jedinica.

– Amerikanci povećavaju svoje prisustvo, dolazi 300 vojnika iz Ilinoja, oni kažu da dolaze da dodatno zaštite teritorijalni suverenitet Kosova. Poruku smo shvatili i shvatili smo dobro da međunarodno pravo je odavno pogaženo i uništeno i da postoji samo pravo sile, veće i jače. Ali nama ne preostaje drugo nego da se pozivamo na pravo. Pozicija srpskog naroda je takva da ne moram ništa da govorim. U ovom trenutku imamo osam nota o povlačenju priznanja Kosova. Ono što nas čeka, obmanjivat će nas da je to zbog Putina i Rusije, trebalo je 19, ali biće 2. ili 3. novembra očekujte da donesu odluku o prijemu Kosova u Vijeće Evrope – rekao je.

Kazao je da će se boriti za očuvanje “svoje zemlje”.

– Ne postoji volja u srpskom rukovodstvu za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvom Kosova u UN. Nastavit ćemo da pružamo podršku našem narodu u svakom smislu i ta podrška će biti još veća u budžetu. Zdravstvo kao stub, finansijska i energentska stabilnost, hrana i vojska. Velika ulaganja u modernizaciju naših kapaciteta u fabrikama, jasno je da će sukobi u svijetu dugo da traju, a i pronalazimo kupce za našu robu, možemo da prodamo sve što bi proizveli u narednih 20 godina. 20 posto proizvoda namjenske industrije mora da bude ostavljeno Srbiji i njenoj vojsci, to je moja posljednja naredba – kazao je.

Kako je rekao Vučić, mjere će biti donijete za predstojećih šest meseci. Posebno će biti teške naredne dvije zime.

– Srbija godinama ima samo jedan naftovod koji ide preko Hrvatske i završava u Pančevu. Nemamo spojen naftovod sa Mađarskom. U sve tri oblasti, gas, nafta i struja su nam potrebna velika ulaganja. U narednih 6 godina najmanje 12 milijardi u infrastrukturu ćemo uložiti. Republika Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdijevač. Izgradnja naftovoda 128 km dužina naftovoda Novi Sad-Mađarska. Naftovod bi mogao da košta do 120 miliona eura. Do sad smo uradili sve što je moguće, kad je nafta u pitanju. 160 miliona eira ćemo da izdvojimo da bismo u potpunosti obezbijedili sigurnost snabdijevanja naftom.

– Snabdijevat ćemo se na različite načine, kupovat ćemo iračku naftu, 20 posto skuplju, potrebno nam je 18 do 24 mjeseca da izgradimo naftovod do Mađarske. Nafte imamo dovoljno za 75 dana ukoliko bi nam bilo ko prekinuo dotok nafte i 59 dana za benzin.

– Ono što je važno za gas imamo najveće rezerve gasa u historiji, skladište u Banatskom Dvoru je puno do čepa. U Mađarskoj imamo 390 miliona tona, 286 miliona tona u Banatskom Dvoru. Ne možete da napravite gasno skladište da kažete sad ću da iskopam rupu na Marakani, zato nemamo veća skladišta, nismo mogli da se dogovorimo sa ruskim partnerima. Nesumnjivo imamo gas za dva mjeseca. U Evropi samo Mađarska ima nižu cijenu gasa, 332 eura na 1000 kubika gasa, u Hrvatskoj je 674, u Atini je 2.228 eura na 1000 kubika gasa. I ako bude povećanja cijena to neće prelaziti cijene razuma, neće predstasvljati poseban udar na građane Srbije.

– Cijena električne energije, u Srbiji 8,6 eurocenti po kilovat satu, u Crnoj Gori 10,5, u Italiji 54,5 eurocenti. Srbija će biti i dalje zemlja sa najnižom cijenom struje. Ziđin ukoliko bi se prikopčao bilo bi za nas veliko opterećenje, razgovarat ćemo sa našim kineskim prijateljima da to pomjerimo, uvijek je najveća potrošnja struje dan uoči Svetog Nikole. 4 milijarde eura za izgradnju Đerdap 3 sa Amerikancima to ćemo svakako raditi. Izradit ćemo još jednu rafineriju sa Indijcima. Biće nam važno da gradimo gasni interkonektor. Razgovarat ćemo sa mađarskim partnerima da se dodatno uvežemo, da postanemo suvlasnici njihovih nukearnih elektrana Pakš 1 i Pakš 2. Moramo da ulažemo i u solar i u vjetar. Morat ćemo da obezbijedimo da ta struja ostaje u Srbiji. Razmišljamo da uvedemo ekstra profit, narod će to da pozdravi, tajkuni neće.

Na računu trenutno imamo 253,7 milijardi dinara, više smo nego likvidni, javni dug je trenutno na 53,7 posto. Stanje dobro, stabilno. Jačanje dolara nam je napravilo problem. Očekujemo da postignemo stend baj aranžman sa MMF-om.

– Srbija je obezbijedila najjeftiniji hljeb u Evropi, samo 53,50 dinara, nećemo imati problema ni sa kukuruzom ni sa pšenicom. Dovoljno šećera, soli, po 11 miliona kilograma soli i šećera.

– Od 1. novembra idemo na povećanje penzija od 9 posto, pa onda od 12,1 posto od januara. Ukupno povećanje između 20,2 i 20,8 posto, time će prosječna penzija biti oko 38.000 dinara. Prosječna penzija će biti negdje oko 322-323 eura, računajući i poljoprivredne penzije koje su jako male jer nisu uplaćivani doprinosi. Minimalna zarada će biti 40.020 dinara.

Povećanje plaća 12,5 posto u javnom sektoru, vojsci za 25 posto. Obezbijedili smo pred Novu godinu, od 1. do 15. decembra isplatit ćemo 5.000 dinara svim mladima kao novogodišnji poklon. Prijavljivanje kao i ranije.

– Srbija i njena vlada morat će da nastave da rade na mnogo reformi, da nastave da rade vrijedno i na brojnim infrastrukturnim projektima. Na dnevnom nivou razgovaramo o deklaracijama i usklađivanju sa politikom EU. Nikada nećemo govoriti i izlaziti pred naciju, a da nemamo u potpunosti jedinstven stav. Nikome nismo dužni ništa jer oni kojima mi nismo uveli sankcije nama su uveli poslije tri dana. U ovom trenutku ne ugrožavamo naše nacionalne interese time što štitimo svoju moralnu poziciju – zaključio je Vučić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79